Ukrajinski vojnici otkrili kako su ušli u Rusiju: "Mesecima smo se spremali za misiju"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Iako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio o ciljanju područja s kojih Rusija može pokrenuti napade na Ukrajinu, još uvek nije jasan tačan cilj ove ofanzive

Dok je "Z" možda ruski simbol invazije na Ukrajinu, trougao predstavlja najodvažniji pokušaj Ukrajine da je odbije. Oni su zalepljeni ili ofarbani na bočnim stranama svakog kamiona za snabdevanje, tenkova ili transportera koji se kreću ka ruskoj granici u Sumskoj oblasti. Ukrajinci su upadom u Rusiju zauzeli stotine kvadratnih kilometara ruske teritorije i vratili zamah i moral ukrajinskim ratnim naporima.

Ruski zvaničnik na čelu regiona Kursk rekao je da su 28 naselja pod ukrajinskom kontrolom i da je skoro 200.000 Rusa pobeglo iz svojih domova.

Tomaš se upravo vratio iz misije sa saborcem "Accordom", koji je nonšalantno rekao da je sve bilo "kul".

Njihova jedinica dronova je dva dana utirala put za prekogranični upad na rusku teritoriju.

"Dobili smo naredbu da dođemo ovamo, ali nismo znali šta to znači. Unapred smo sredili neprijateljsku komunikaciju i nadzor kako bismo oslobodili put", kazao je Tomaš.

Nije tačno jasno koliki deo ruske teritorije je zauzet, dok vrhovni komandant Aleksandar Sirski tvrdi da je 1.000 kvadratnih metara pod ukrajinskom kontrolom.

Kursk Rusija napad Ukrajine Foto: Tanjug/AP

Iako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio o ciljanju područja s kojih Rusija može pokrenuti napade na Ukrajinu, još uvek nije jasan tačan cilj ove ofanzive. BBC piše da je očigledno da Kijev raspoređuje neke od svojih najboljih trupa.

Vojnici s kojima je razgovarao BBC su potvrdili da su Rusi prerasporedili svoje snage s istočnog fronta. Putin je obećao "snažan odgovor" na prvo zauzimanje ruske teritorije nakon Drugog svetskog rata.

Međutim, to nije uplašilo sve stanovnike graničnih naselja.

"Želim da zauzmu Kursk. Treba da osvoje sve, čak i Moskvu!", rekao je Miša za BBC, koji je prošao sa prijateljem Valerom u narandžastoj Ladi.

Valera je dodao da je Rusija prva napala.

"Rusija je prva napala, a ne mi. Sada su naši momci odgovorili i pokazali za šta smo sposobni. Uradili bismo to i ranije da smo smeli", rekao je.

Ukrajina je dobila zeleno svetlo Zapada za napade na teritoriju Rusije, ali ulozi su veliki. Ruske snage brojčano nadačavaju ukrajinske.

"Da bismo zadržali rusku teritoriju, potrebne su nam dve stvari", poručio je ukrajinski vojnik iz Rusije.

"Više gradova poput Sudže koji su pod našom kontrolom i više jedinica. Naša prva linija već puca po šavovima i nije jasno gde ćemo nabaviti ljudstvo", dodao je on.

Kijev se očigledno nada da će Rusija biti prisiljena da prebaci fokus s borbi na ukrajinskom tlu na vlastitu teritoriju.

Neki u Ukrajini smatraju da bi ova kontraofanziva mogla da ojača njen položaj u budućim mirovnim pregovorima. S druge strane, ovakav upad u rusku teritoriju može i otežati razgovore među zaraćenim stranama.

Vojnik koji je još uvek u Rusiji je preko aplikacije za razmenu poruka Telegram rekao BBC-ju kako su se mesecima pripremali za misiju.

"Element iznenađenja je uspeo. Lako smo ušli u Rusiju, nije bilo puno otpora. Tokom noći 6. avgusta su prve grupe prešle granicu i krenule u nekoliko smerova. Gotovo odmah su stigle do zapadne periferije grada Sudže", kazao je on.

Zbog pojačanih napada i žestokih borbi evakuisano je više desetina hiljada civila s obe strane granice.

"Ruski civili koje susrećemo ne pružaju otpor. Mi ih ne diramo, a oni prema nama imaju negativan stav ili nikakav. Takođe nam daju lažne informacije o položajima ruskih trupa", dodaje on.

(Telegraf.rs)

Video: Majka htela da proda dete kako bi pokrenula biznis: Snimak hapšenja tokom primopredaje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    14. avgust 2024 | 10:42

    Samo napred do konačne pobede, koja je sve bliža. Ne može agresor još dugo 🇺🇦 💪🏻

  • Рус

    14. avgust 2024 | 11:22

    Usli su u Rusiju preko polja mučki bez upozorenja, i tako mučki ubijali vojnike..Kazu, Rusija krenula sa ratom. ok. Ali je makar upozorila da kreće. A ovi su sravnili kolonu Ruskih vojnika koji su pošli svojim porodicama, ne nadajućise takvom ishodu.. Zato će ukraina dobiti vrlo brzo odgovor koji će zapamtiti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA