Gutereš zatražio da Afrika dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Deset zemalja, rotirajućih članica SB UN, bira se po regionima, ali za razliku od pet stalnih članica, one nemaju pravo veta

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je da Afrika dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN u okviru procesa reformi za ispravljanje istorijskih nepravdi, preneli su danas zapadni mediji.

Savet bezbednosti - čiji su pet stalnih članica Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD - dugo je kritikovan zbog predstavljanja realnosti koja je preovladavala na kraju Drugog svetskog rata kada je veći deo Afrike još uvek bio pod kolonijalnom vlašću, prenosi BBC.

"Svet se promenio od 1945. godine, ali sastav Saveta bezbednosti, uprkos nekoliko izmena, nije išao u korak sa svetskim promenama", rekao je Antonio Gutereš.

Deset zemalja, rotirajućih članica SB UN, bira se po regionima, ali za razliku od pet stalnih članica, one nemaju pravo veta.

Debatu je u ponedeljak pokrenuo predsednik Sijera Leonea Julijus Mada Bio i izneo argumente za stalno članstvo Afrike u SB UN.

"Vreme polumera i postepenog napretka je prošlo. Glas Afrike se mora čuti i njeni zahtevi za pravdom i jednakošću moraju biti ispunjeni", rekao je predsednik Julijus Mada Bio.

Savet bezbednosti UN ima značajne odgovornosti, uključujući odobravanje mirovnih operacija, uvođenje međunarodnih sankcija i određivanje načina na koji UN treba da reaguju na sukobe širom sveta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: 96:92: Više zemalja ne priznaje Kosovo, poslednja među njima je Sijera Leone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA