Putin u vili okupio vojni i politički vrh, nisu ni seli već su "dobili po njušci": "Ti o tome nećeš govoriti!"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 21

Stanje u Kurskoj oblasti je loše i ukrajinski proboj izazvao je pravu pometnju u ruskim redovima

Predsednik Rusije Vladimir Putin u vili je okupio vojni i politički vrh, a izgleda da učesnici sastanka nisu ni stigli da sednu za sto, a već su "dobili po njušci".

Kremlj je na svojoj stranici preneo kako je sastanak u Putinovoj dači u Novo Ogarjovu gde je okupio vodstvo sigurnosnih i vojnih službi, a na kojem se raspravljalo o ukrajinskom osvajanju dela teritorija u ruskoj oblasti Kursk.

Guverner te regije, Aleksej Borisovič Smirnov, pomislio je da se govori otvoreno:

"Trenutno je situacija u regiji složena; Danas je pod neprijateljskom kontrolom 28 naselja. Dubina prodiranja na područje Kurske oblasti je 12 kilometara, širina fronte je 40 kilometara", rekao je Smirnov.

Putin ga je prekinuo...

"Slušaj, Alekseje Borisoviču, vojno odeljenje će nas izvestiti koja je širina i dubina tamo. Govorićete nam o društveno-ekonomskoj situaciji i izveštavati o pomoći ljudima", rekao je predsednik.

Guverner je potvrdio da je s ponedeljkom evakuisano 121.000 ljudi, a još 59.000 čeka evakuaciju.

Šta je još Putin rekao

Stanje u Kurskoj oblasti je loše i ukrajinski proboj izazvao je pravu pometnju u ruskim redovima. Putin je na početku razgovora poručio: "Neprijatelj će se nedvosmisleno suočiti sa snažnim odgovorom, a svi ciljevi koje smo postavili sigurno će biti ostvareni".

Protumačio je i ukrajinsku operaciju navodeći da je sada jasno ‘zašto je režim u Kijevu odbacio naše predloge miroljubivog rešenja kao i one zainteresovanih i neutralnih posrednika‘.

Ruski predlog miroljubivog rešenja traži da se Ukrajina, koju Putin naziva ili neprijatelj ili režim u Kijevu, odrekne sve četiri oblasti koje je Moskva delimično okupirala (Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson) te da na toj osnovi počnu razgovori. Putin je prihvatio tezu da je ukrajinski napad usmeren jačanju pregovaračkih pozicija.

"Čini se da neprijatelj, uz podršku svojih zapadnih pokrovitelja, izvršava njihove direktive, a Zapad koristi Ukrajince kao posrednike u ovom sukobu. Čini se da neprijatelj želi da ojača svoju pregovaračku poziciju za budućnost. Međutim, kakve pregovore možemo imati s onima koji neselektivno napadaju civile i civilnu infrastrukturu ili predstavljaju pretnju nuklearnim postrojenjima? O čemu s takvim strankama raspravljati", rekao je Putin.

Pažnju privlače poslednje dve rečenice: Rusija od proleća masovno napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu nastojeći da stvori situaciju u kojoj Kijev ne može da osigura električnu energiju i grejanje stanovništvu ove zime. Rusija je, protivno svim međunarodnim obavezama, okupirala ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Evropi, koja je van funkcije, podseća Jutarnji. S druge strane, ukrajinske snage su još relativno daleko od ruske nuklearke Kursk.

"Drugo, ove akcije imaju za cilj postizanje primarnog vojnog cilja - zaustaviti napredovanje naših snaga u njihovom nastojanju da u potpunosti oslobode teritorije Luganske i Donjecke narodne republike, regije Novorusija", tumači Putin.

Potvrđujući time da je cilj svih ciljeva sadašnjeg trenutka agresije (‘specijalne vojne operacije‘) u potpunosti osvojiti te dve ukrajinske oblasti.

Putin tvrdi da u tome nije bilo uspeha ukrajinske strane, što je tačno, dinamiku na tom delu fronta i dalje diktira Rusija.

Ako se situacija u Kurskoj oblasti zakomplikuje i ruske snage ne uspeju da odbace ukrajinske, nije isključeno da će Moskva morati da povuče deo snaga upravo s tog dela fronta što bi moglo dati potreban predah ukrajinskim snagama ne isključujući mogućnost proboja.

Rusko društvo podržava vojsku

"Konačno, još jedan cilj neprijatelja je da izazove neslogu i podele unutar našeg društva, da unese strah i potkopa jedinstvo i koheziju ruskog naroda. Žele to da postignu destabilizujući situaciju u pograničnim područjima. Međutim, odgovor ruskih građana bio je odlučan: postoji široka potpora onima kojima je potrebna, snažna potpora vojsci i, što je važno, sve veći broj pojedinaca koji se žele pridružiti redovima onih koji herojski brane Rusiju. U poslednje vreme primetan je porast broja ljudi koji potpisuju ugovore s Ministarstvom obrane", zaključio je Putin.

Rusko vodstvo je šokirano napadom i uspehom ukrajinskih snaga, a još više nesposobnošću navodno moćne ruske armade da odbaci napadače.

Putin je vidljivo ljut, posebna pažnja je posvećena delu sastanka na kojem se govori o pomoći civilma u dve oblasti, Kurskoj i Belgorodskoj, gde se obavlja evakuacija kako bi javnosti pokazao da je to primarni interes vlasti.

Zanimljivo je i to da na sastanku najbliže njemu i dalje sedi Sergej Šojgu, bivši ministar odbrane, sada sekretar Veća nacionalne sigurnosti, koji je među najodgovornijima za sve probleme ruske intervencije u Ukrajini. Jednako tako i da se Putin ne lišava usluga Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog štaba, koji je potvrdio nesposobnost upravljanja ruskom vojskom. Nije nevažno da sedi na kraju.

Ukrajinski napad je, priznaje Putin, ostvario važan cilj, uneo je nemir u rusko vodstvo. Što nije dobra vest ako se prihvati teza da bi početkom sledeće godine počeli pregovori o mirnom rešenju sukoba.

(Telegraf.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    13. avgust 2024 | 10:32

    Bruka teska za Rusiju, sila na papiru, komunjare!!!

  • radovan III

    13. avgust 2024 | 10:49

    1) Nije to Putinova vila. U svakom milionskom gradu u svim regionima Rusije postoje "vile" koje su u vlasnistvu drzave (skupstine-dume) i svaki predsednik Rusije ih koristi i u buducnosti ce koristiti. 2) Ovaj upad na teritoriju R. F. situaciju na frontu nece izneniti i do kraja godine Rusija ostvaruje svoje strategiceske ciljeve. Svidjalo se to nato-u ili ne tako ce biti. Nadam se vasem novinarskom profesionaliznumu i da cete objaviti moj komentar.

  • Mix

    13. avgust 2024 | 10:45

    Putin je jagnje u vucjoj koži!....ruska vojska nesposobna kao i JNA!..rusija se obrukala za medalju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA