Hana (13) popila gutljaj tople čokolade u poznatoj kafeteriji i ubrzo je umrla: Greška konobara bila kobna

 
A. R.
A. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Devojčica je od detinjstva alergična na mlečne proizvode, zajedno sa ribom i jajima

Trinaestogodišnja devojčica Hana Džejkobs, sa teškom alergijom na mlečne proizvode, doživela je reakciju nakon što je popila samo jedan gutljaj tople čokolade u lokalu jednog poznatog lanca kafeterija.

Topla čokolada je trebalo da bude napravljena od sojinog mleka, navodi se u istrazi.

Devojčica je od detinjstva alergična na mlečne proizvode, kao i na ribu i jaja. Nažalost, nakon samo jednog gutljaja, devojčica je doživela jaku reakciju i umrla je u roku od nekoliko sati nakon što je popila piće 8. februara 2022. godine, rekao je mrtvozornik u istočnom Londonu.

Njena majka Abimbola Duile, koja je naručila dve tople čokolade sa sojinim mlekom, rekla je da je krenula sa ćerkom kod zubara.

Majka je istakla da je osoblju kafića naglasila da je njena ćerka alergična i da je bila svesna da moraju sve lepo da očiste pre nego što joj pripreme toplu čokoladu.

"Kada sam stigla u kafić rekla sam konobaru da bismo obe želele toplu čokoladu. Rekla sam da je Hana jako alergična na kravlje mleko i da treba da očiste bokal, na šta su oni pristali", navodi majka.

Hana je otpila prvi gutljaj pića, a onda "naglo ustala i otišla u toalet". U međuvremenu je povikala "to nije sojino mleko".

Anafilaktički šok je brzo usledio i devojčica je iskašljala "sluz". Majka ju je brže-bolje odvela kod obližnjeg apotekara jer su joj "usta i usne bile veoma otečene i svrbele su je".

Devojčica se žalila i na bolove u grudima, a onda se srušila u apoteci gde joj je farmaceut dao injekciju EpiPen-a u nogu. Započeta je reanimacija i pozvana je Hitna pomoć, koja je ubrzo stigla i nastavila sa reanimacijom, piše Independent.

Hana je hitno prebačena u bolnicu gde je proglašena mrtvom oko 13 časova, naveli su advokati porodice.

"Uverila sam se da osoblje bude svesno da njena alergija nije šala", rekla je majka dodajući da je konobarima možda zvučala kao "luda mama" ali da je morala da bude "zahtevna i iskrena sa osobljem".

"Osećam da nije razumeo šta govorim, zbog čega sam se nagla napred kako bi ona mogao da čuje šta govorim", dodala je majka objašnjavajući da je konobar delovao kao da je nije razumeo.

Njena porodica se borila sa Haninom alergijom tako što su potpuno izbegavali da jede neproverenu hranu van kuće. To je značilo da su joj uglavnom kuvali majka, odnosno tetka ili je jela negde gde je prethodno proveren sastav jela.

Sa sobom je nosila i sopstvenu flašu kečapa za neke obroke.

"Znam da bi postigla sve što je zamislila. Toliko sam volela svoje dete i srce mi je slomljeno", rekla je skrhana majka.

Primanje rane doze adrenalina moglo je biti ključno za Hanino lečenje, a pošto je imala 47 kilograma i bila tinejdžerka, rečeno je na sudu.

Devojčica je u apoteci primila navodno premalu dozu adrenalina, svega 150mcg, dok je na sudu rečeno da je bilo potrebno da primi više i što je ranije bilo moguće.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA