Haos na istanbulskom aerodromu: Pometnju izazvale rode!

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

"Za vašu informaciju, ispred vas je prijavljeno jato roda na 3.000 stopa"

Zbog seobe jata roda na nebu iznad Istanbula nastala je pometnja na istanbulskom aerodromu, a potom je izdato i zvanično upozorenje.

Poslednjih dana nebom iznad Istanbula lete jata roda, koja prelaze hiljade kilometara između severne Evrope i Južne Afrike, a turski zvaničnici upozoravaju da se ove godine, tokom migratornog leta ovih ptica u toplije krajeve Afrike, u avgustu i septembru očekuje da milion roda preleti Istanbul, prenosi agencija IHA.

Piloti i kontrolori leta su prethodno u više navrata upozoravali nadležne na jata roda koja preleću vazdušne koridore i ugrožavaju avio-saobraćaj. Na snimcima se moglo čuti kako kontrolori upozoravaju pilote aviona na velika jata roda koje se nalaze na putu letelica.

"Za vašu informaciju, ispred vas je prijavljeno jato roda na 3.000 stopa", upozorio je na jednom od objavljenih snimaka kontrolor leta.

Stručnjaci upozoravaju da jata roda zbog vetra ponekad prave nagle promene smera, što povećava opasnosti za učesnike u avio-saobraćaju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ptiče je bilo prepušteno samo sebi, ležalo je zgrčeno u gnezdu, a onda su ga spasili dobri ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA