Novi toplotni rekord za avgust na Svalbardu

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Konsultant za meteorologiju Od Ivar Olsen u Agenciji za vremensku prognozu u Norveškoj rekao je za "Svalbardposten" da je premeštanje toplih vazdušnih masa sa juga uzrok viših temperatura

Na aerodromu u Svalbardu, arhipelagu u Arktičkom okeanu, koji se nalazi na pola puta između Norveške i severnog pola u nedelju je izmereno 20,3 stepena, što je novi rekord za Longjerbijen, administrativni centar Svalbarda.

Prethodni rekord u avgustu zabeležen je 31. avgusta 1997. godine kada je izmeren 18,1 stepen, piše "Aftenposten", preneo je Netavisen.

"Ako rekordno toplo leto bude praćeno jakom kišom, to bi moglo dovesti do pojave klizišta i poplava", rekao je za list klimatolog Ketil Isaksen iz Meteorološkog instituta.

Konsultant za meteorologiju Od Ivar Olsen u Agenciji za vremensku prognozu u Norveškoj rekao je za "Svalbardposten" da je premeštanje toplih vazdušnih masa sa juga uzrok viših temperatura.

I u ponedeljak se na Svalbardu može očekivati prijatno vreme, između 15 i 20 stepeni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Požar na Atici i dalje besni: Drama u Grčkoj ne prestaje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA