Traže ukidanje granične kontrole u Nemačkoj

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Zeleni traže da se ukinu granične kontrole, uprkos velikom uspehu

Unutar vladajuće Semafor-koalicije u Nemačkoj moguć je novi razdor i to ovog puta zbog graničnih kontrola sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer zalaže se za kontrole na nemačkim granicama, dok pojedini članovi stranke Zeleni smatraju kako su ove mere previše, pišu nemački mediji.

Rezultati pokazuju da su granične kontrole bile izuzetno efikasne tokom Evropskog prvenstva u fudbalu. Na unutrašnjim granicama Nemačke otkriven je 9.171 ilegalni ulazak, a vraćena je 6.401 osoba. Policija je uhapsila 275 osumnjičenih krijumčara i izvršila više od 400 naloga za hapšenje, javlja Bild.

Uprkos tome, članovi Zelenih napisali su pismo Evropskoj komisiji u kojem izražavaju "zabrinutost zbog graničnih kontrola".

Nemačka, kao i sedam drugih država članica EU-a, trenutno ne postupa u skladu sa Šengenskim graničnim sporazumom. Pismo su potpisali evropski i državni parlamentarci iz redova Zelenih.

Novi stručni izveštaj pokazuje da su nameravani učinak graničnih kontrola i povezanih izveštaja o uspehu “upitni i u mnogim slučajevima nisu statistički dokazani”. Umesto toga, postoje naznake mogućih nezakonitih odbijanja ulaska u zemlju, pišu mediji.

Pismo su, između ostalog, potpisali poslanici Ana Kavazini, Erik Markvart, ali i članovi Bundestaga Filiz Polat i Marsel Emerih...

Bild podseća da je Nensi Fizer prošlog oktobra naredila stacionarne kontrole kopnenih granica s Češkom, Poljskom i Švajcarskom, i da je to prijavila Evropskoj komisiji (ograničeno do 15. decembra). Na kopnenoj granici s Austrijom postoje stacionarne kontrole od 2015. godine.

Te su kontrole produžavane nekoliko puta kako bi se ograničile nezakonite migracije i suzbilo krijumčarenje, poslednji put do 11. novembra.

Šta smeta Zelenima?

Zeleni priznaju da je uvođenje vremenski ograničenih kontrola za Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre razumljivo kao "kratkoročna mera".

Međutim, granične kontrole dovele su do opterećenja za ljude i kompanije u pograničnim regionima, kao i za putnike, trgovce i samu policiju.

Član CDU-a Fridrih Merc i premijer CSU-a Markus Šoder pozvali su da se u julu nastave kontrole na svim nemačkim državnim granicama.

"Dajmo našim snagama sigurnosti priliku da nastave s uspešnim radom. Inače će se sigurnosna situacija znatno pogoršati", naveli su partijski lideri.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    12. avgust 2024 | 13:08

    Šta kaže AnaLena Berbok? U poredjenju sa njom Severina je devica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA