Divljaju požari kod Atine, dim prekrio region: Kako da se zaštitite ako crni oblak stigne do vas

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Gašenje požara otežava vetar, čije se jačanje očekuje u narednim satima, a istovremeno je grčka policija apelovala na građane i turiste da izbegavaju svako kretanje prema područjima zahvaćenim požarima

Požar koji je u nedelju izbio na severoistoku Atike, nedaleko od prestonice Grčke, Atine, stvara brojne probleme, a dim od požara "otputovao" je već 300 kilometara.

Mediji javljaju da je do sada više od pet osoba prebačeno u bolnice zbog problema sa disanjem, a jedan od vatrogasaca je zadobio ozbiljne opekotine pokušavajući da obuzda vatru.

Vatrogasci su se borili sa stihijom tokom čitave noći, a u gašenju učestvuje oko 1.000 vatrogasaca, što profesionalnih, što dobrovoljnih, meštani, kao i oko 35 letelica. Dužina vatrenog fronta je 30 kilometara, a stanovnici lokalnih naselja dobili su upozorenje da se spreme na evakuaciju.

Gašenje požara otežava vetar, čije se jačanje očekuje u narednim satima, a istovremeno je grčka policija apelovala na građane i turiste da izbegavaju svako kretanje prema područjima zahvaćenim požarima i da se, radi sopstvene bezbednosti, pridržavaju izdatih uputstava za evakuaciju područja.

Grčki mediji pišu da je dim ozbiljno narušio kvalitet vazduha u više regiona. Prema podacima meteo.gr, dim putuje jugozapadno čak 300 kilometara.

Stanovnici većeg dela Atike od jutros osećaju jak miris paljevine, a nebo je zagušeno u oblacima dima.

U skladu sa tim su se brojni građani javljali lekarima i naveli da imaju respirtorne probleme. Dr Stamatula Cikrikas, predsednica Unije pulmologa u Grčkoj, rekla je da u ovakvoj situaciji najviše treba da se čuvaju trudnice i hronični bolesnici.

"Ukoliko uočite kliničke simptome, poput neprekidnog kašlja, vrtoglavice i slično, odmah se javite lekaru", rekla je Cikrikas.

Ona je savetovala građanima da obavezno nose zaštitne maske dok borave napolju.

"Bilo bi dobro da odložite putovanja, ili da vam prozori budu zatvoreni dok vozite", navela je.

(Telegraf.rs)

Video: Bukti požar u Grčkoj kod Makrigijalosa blizu Paralije: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atina

    12. avgust 2024 | 12:17

    U Atini sija sunce i plavo nebo.Atika ima problema sa ogromnim pozarom.Bolje objavljujte kvalitet vazduha i Boru,Majdanpeku i Zrenjaninu.Hvala ako objavite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA