Dok se ukrajinska invazija nastavlja, raste pritisak na Putina: Kijev dobija adut u mirovnim pregovorima

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Na drugoj strani Putin može da iskoristi ovu priliku da kaže ruskom narodu da je upravo to razlog zašto Ukrajina mora biti slomljena i odlučno poražena

Ukrajinska invazija na Kursk, Belgorod i Brjansk ulazi u drugu nedelju, zbog čega su ruske vojne vlasti prinuđene da razmeštaju dodatne trupe čime će neizostavno oslabiti pritisak na liniju fronta na jugu i istoku Ukrajine.

Istovremeno, postavlja se pitanje koji su ciljevi ove akcije i da li će ona imati uticaja na ishod rata.

"S obzirom na značajnu nejednakost borbenog potencijala koji favorizuje Rusiju na bojnom polju, čini se da ukrajinske snage prelaze na, ili u najmanju ruku, intenzivirajuće, nekonvencionalne ratovanje, uvodeći rat dublje u Rusiju", tvrdi Rebeka Kofler, analitičar za stratešku vojnu obaveštajnu službu i autor knjige "Putinov priručnik".

"Sa najnovijim iznenađujućim upadom u Kursku oblast, Zelenski verovatno ima za cilj da pokaže Putinu da sve dok nema mira u Ukrajini, ni ruski narod neće mirno spavati. Kijev verovatno takođe nastoji da ojača svoju pregovaračku poziciju u potencijalnom mirovnom rešenju sa Moskvom", dodaje ona.

Rusija je bila pronuđena da povuče gupe nespecificiranih operativnih rezervi, uključujući jedinice vojnih obveznika, bivše pripadnike Vagnera i niz specijalnih snaga, uključujući čečensku specijalnu jedinicu Ahmat, prema navodima "Ukrajinske pravde".

Ukrajina je u utorak započela upade na Kursk, Belgorod i Brjansk i ne pokazuje znake usporavanja. Ovaj napad je u prvi plan stavio u komandu ruskih snaga zbog obaveštajnih i taktičkih propusta, koji su omogućili takav napad.

Ukrajinske trupe zauzele su oko 200 kvadratnih kilometara ruske teritorije, objavio je Vašington post. ujedno ovo je i prva invazija na rusiju još od završetka Drugog svetskog rata.

Ruski vojni blogeri spekulišu da je Rusija možda povukla snage koje su grupisane u ofanzivi u na severu ukrajine u oblasti Harkova. Narednik u penziji američke vojske rekao je za "Foks njuz" da su se Rusija i Ukrajina vratile u ćorsokak, koji je mučio obe strane godine otkako je invazija počela 2022, ali da je Rusija fokusirala toliko svojih snaga na frontu da će svaki udar na njenu teritoriju temeljno testirati ruske snage.

"Ukrajina je preuzela proračunati rizik napadajući Kursk kako bi videla može li Rusija da apsorbuje pritisak", naveo je američki oficir apostrofirajući debakl sa Vagnerom od prošle godine.

Tada su relativno male snage čiji je šef bio Jevgenij Prihožin prodrle oko 200 kilometara tokom marša na Moskvu ne nailazeći na ozbiljnijih regularnih oružanih snaga.

Kursk ruski tenk Ruski tenk u Kurskoj oblasti Foto:Tanjug/AP

"Pogledajte dokle je Vagner stigao. Verujem da su oni mogli da dođu do Moskve ali ih je nekakav sporazum sa Putinom u tome sprečio pa su se zaustavili. Kladim se da je taj događaj bio razmatran u planiranju napada na Kursk", rekao je neimenovani američki oficir i nastavio:

"Približavanje rata ruskom stanovništvu moglo bi ih uznemiriti jer osećaju da je rat došao do njihovih kuća, što može stvoriti velike unutrašnje poremećaje za rusku vladu. Kremlj će morati da se fokusira na dva fronta".

Neki ruski vojni blogeri izrazili su zabrinutost da bi ovaj upad mogao stvoriti veliku distrakciju i privuče značajne resurse. Na drugoj strani, Kofler je upozorio da bi ovi napadi, umesto da oslabe Putinovu poziciju, zapravo mogli da ojačaju njegove tvrdnje o Ukrajini.

Kofler tvrdi da će Putin "iskoristiti ovu priliku da kaže ruskom narodu da je upravo to razlog zašto Ukrajina mora biti slomljena, odlučno poražena". Zbog toga treba da nastave da se žrtvuju tako što će ići na prve linije da se bore protiv Ukrajinaca.

"Ruski mediji već okrivljuju Sjedinjene Države da stoje iza ove ukrajinske operacije. Dakle, začarani krug će se nastaviti, donoseći sve više i više razaranja i povećavajući rizik od eskalacije u rat većih razmera u Evropi koji bi mogao da uvuče NATO i SAD".

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA