Ukrajina sve češće napada mete duboko unutar teritorije Rusije i za to postoje tri ključna razloga

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 5

Dok se na udare na mete tako daleko od linije fronta može gledati kao na to da Ukrajina troši nekontorlisano ograničene resurse, ovakvi udari imaju svoje prednosti

Krajam jula Ukrajina je uništila strateški ruski supersonični bombarder Tu-22M2, koji se nalazio na pisti vazduhoplovne baze Olenja u Murmansku, a koja se nalazi čak oko 1.700 kilometara od linije fronta, duboko unutar ruske teritorije.

Vesti o napadu su se brzo proširile, ali to nije bio prvi put da je Ukrajina izvršila udare daleko iza linije fronta.

U junu je ukrajinska vojna obaveštajna služba GUR navela da je onesposobljen ruski borbeni avion Su-57 koji se nalazio na pisti u vazduhopolovnoj bazi u oblasti Astrakana, na jugu Rusije, oko 600 kilometara od linije fronta.

U maju ove godine ukrajinske snage su koristeći dronove napale naftnu rafineriju Gasproma, koja se nalazi u republici Baškortostan, a koja se nalazi 1.200 kilometara od Moskve.

Ukrajina još nije dobila dozvolu američkih vlasti da koristi oružje dugog dometa za napade duboko unutar Rusije. Umesto toga koristi jeftine dronove domaće proizvodnje, navodi Mark Kankian, viši savetnik Programa za bezbednost u Centru za strateške i međunarodne studije, za "Business Insider".

"Na njih se pakuje eksploziv i oni se šalju duboko u Rusiju", kaže on.

Dok se na udare na mete tako daleko od linije fronta može gledati kao na to da Ukrajina troši nekontorlisano ograničene resurse, ovakvi udari imaju tri ključne prednosti smatraju eksperti.

Fizička i ekonomska šteta

Udari na vojne lokacije, kao što su vazdušne baze ili odbrambeno-industrijska postrojenja, imaju za cilj da uklone ili privremeno onesposobe imovinu koju Rusija koristi u invaziji na Ukrajinu.

A čak i naizgled mali udarci mogu imati veliki uticaj. U slučaju napada na vazdušnu bazu Olenja, za koji je Ukrajina kasnije rekla da je oštetila dva bombardera Tu-22M3, Džastin Bronk, viši naučni saradnik u "Royal United Services Institute", rekao je da bi to imalo "merljiv efekat".

"Ruska aktivna flota nije velika, pa će čak i privremeni gubitak dva aviona za lansiranje raketa protiv Ukrajine imati merljivi efekat", rekao je on.

Napadi na rafinerije takođe imaju za cilj da naškode "džepu" Moskve, smatra Džon Hardi, zamenik direktora Programa za Rusiju u Fondaciji za odbranu demokratija.

"Iako je diskutabilno kolika je ta šteta", kaže on.

Prema Blumbergu, ruski prihodi od nafte u aprilu su se više nego udvostručili u odnosu na isti period prošle godine. Rojters je u aprilu izvestio da je Rusija takođe izgleda bila u stanju da brzo popravi neke od ključnih postrojenja za preradu nafte oštećenih ukrajinskim udarima.

Pritisak na rusku protivvazdušnu odbranu

"Ukrajina se takođe nada da će nadvladati rusku protivvazdušnu odbranu sa masovnim napadima dronovima", kaže Hardi, dodajući da sistemima PVO može biti "teško da otkriju i obore bespilotne letelice koje su male veličine ili lete nisko".

Rusija je već prilagodila svoj položaj PVO nakon prethodnih udara bespilotnih letelica. Ali Rusija je ogromna zemlja, pa je odbrana na tako velikom području izuzetno teška.

"Moskva ima drugačiji problem za razliku od Ukrajine koja koristi jeftine sisteme za otkrivanje ruskih dronova tipa šahid. Zbog toga napadi na Rusiju predstavljaju ozbiljnu dilemu za ruske vojne zvaničnike", kaže Bronk.

S obzirom na ogromnu rusku teritoriju i broj potencijalnih ciljeva koje bi Ukrajina mogla da pogodi, Moskva je prinuđena da se štiti sistemima PVO koje premešta sa fronta ili da ostavi domaće mete nebranjene što prouzrokuje štetu.

Psihološki rat

Duboki ukrajinski napadi unutar ruske teritorije takođe predstavljaju ozbiljan politički problem za Kremlj.

"Obični Rusi počinju da shvataju da država ne može u potpunosti da brani sopstveni vazdušni prostor", ističe Bronk.

Sa njim se slaže i Kankian, rekavši da je uticaj ovih napada bio je presudan.

"Jedan od glavnih ciljeva Ukrajine bio je da se obruka ruska vojska i unese uznemirenost naroda. To pokazuje ruskom narodu da postoji cena za napad na Ukrajinu".

(Telegraf.rs)

Video: Snimak dronom razorene stambene četvrti Mariupolja dok se borbe nastavljaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrsula

    12. avgust 2024 | 11:38

    Teško mi je da poverujem da je te napade Zelenski izveo po svojoj pameti. Pre će biti da to NATO odnosno Amerika namerno provocira nuklearni odgovor Rusije. Kako god neće to dobro da se završi po svetski mir.

  • Kimi

    12. avgust 2024 | 11:11

    Šta rade svemoguća Krasuha, Repelent i naravno nepoderivi i nepogrešivi Pancir?

  • Pera

    12. avgust 2024 | 12:03

    Cisti ih Ukrajna ko Zec Kupus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA