Oslobođen ubica Borisa Nemcova, otišao na ratište u Ukrajinu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Žestoki kritičar Vladimira Putina i bivši zamenik premijera dok je predsednik bio Boris Jeljcin, ubijen je 2015. godine dok je peške prelazio most nedaleko od Kremlja u centru Moskve

Čovek koji je osuđen zbog ubistva Borisa Nemcova, ruskog opozicionog lidera, oslobođen je iz zatvora i poslat je na ratište u Ukrajinu! On je potpisao ugovor sa ministarstvom odbrane Ruske Federacije.

Nemcov, žestoki kritičar Vladimira Putina i bivši zamenik premijera dok je predsednik bio Boris Jeljcin, ubijen je 2015. godine dok je peške prelazio most nedaleko od Kremlja u centru Moskve.

Kako prenosi Rojters, pet osoba je osuđeno zbog učešća u ubistvu i to na kazne zatvora od 11 do 20 godina. Među njima se nalazi i Tamerlan Eskerhanov, koji je dobio ukupno 14 godina robije.

"Eskerhanov je potpisao ugovor sa ministarstvom odbrane u martu 2024. i pomilovan je, nakon čega je pušten iz zatvora. On je prebačen u jednu od vojnih jedinica i sada učestvuje u borbenim misijama u okviru specijalne vojne operacije", preneli su ruski mediji.

Prema njihovim navodima drigi osuđeni za ubistvo Nemcova i dalje su iza rešetaka jer su odbili da u zamenu za slobodu budu poslati na ratište.

Ilja Jašin, bivši portparol Nemcova, koji je nedavno oslobođen u najvećoj razmeni zatovrenika između Rusije i SAD još od ere Hladnog rata, rekao je da puštanje ubica predstavlja "skrnavljenje sećanja na njegovog mrtvog prijatelja".

Desetine hiljada ruskih zatvorenika dobrovoljno se prijavilo u rusku armiju kako bi se borili u ukrajini u zamenu za pomilovanje. Regrutovanje zatvorenika je prvobitno započela grupa Vagnerovih plaćenika, čiji je vođa Jevgenij Prigožin poginuo pod sumnjivim okolnostima u udesu aviona  avgusta 2023, a nakon neuspele pobune protiv ruskog vojnog vrha.

(Telegraf.rs)

Video: Pao helikopter u Kijevu: Poginulo 18 ljudi, među njima troje dece, ministar i njegov zamenik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogili

    12. avgust 2024 | 12:51

    U Putinovoj Rusiji ubice postaše heroji.A mirotvorci koji su protiv rata i stradanje ispadoše izdajnice,strani agenti i plaćenici.Što dalje od takve Rusije to bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA