Džo Bajden konačno objasnio zašto je odustao od predsedničke trke

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Bajden je rekao da bi, da je nastavio predsedničku trku, "sve krenulo nizbrdo"

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je odustao od predsedničke trke jer se plašio da bi unutarstranačka bitka oko njegove kandidature bila "stvarno ometanje" za demokrate i da mu je najveći prioritet bio poraz Donalda Trampa u novembru.

U svom prvom intervjuu otkako se povukao iz trke za reizbore Džo Bajden je rekao da "nije imao nijedan ozbiljan problem sa zdravljem". Svoj loš nastup na debati pravdao je time "da je u to vreme bio bolestan" i odbacio je zabrinutost zbog svojih godina i mentalnih sposobnosti.

Predsednik se zavetovao da će voditi kampanju za Kamalu Haris, ističući da će uraditi "šta god njegova predsednica misli da može da uradi da bi najviše pomogao".

"Mi moramo, mi moramo, mi moramo pobediti Trampa", rekao je Bajden za CBS News.

Bajden je rekao da bi, da je nastavio predsedničku trku, "sve krenulo nizbrdo".

"Izvestan broj mojih demokratskih kolega u Domu i Senatu mislio je da ću ih povrediti u trci“, rekao je on.

"I bio sam zabrinut da bi, ako ostanem u trci, to bila tema. Intervjuisali biste me o tome, zašto je Nensi Pelosi rekla, zašto je to uradila - i mislio sam da bi to bilo pravo ometanje", rekao je Bajden.

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je, kako se navodi, predvodila pritisak da se Bajden povuče, tvrdnja koju ona nije baš negirala, a nakon lošeg nastupa u debati protiv Trampa 27. juna.

Tokom prethodno snimljenog intervjua emitovanog u nedelju, Bajden je nekoliko puta pogrešio, ali je generalno delovao koherentnije nego tokom televizijske debate uživo. Svoje loše rezultate u debati pripisao je bolešću – ranije je kao faktore pominjao i džet leg i nedostatak odmora.

Kako je pritisak bio sve veći, Bajden je 21. jula i zvanično saopštio da se povlači iz trke.

Potencijalna bitka da se on zameni na vrhu liste demokrata nikada se nije materijalizovala i podrška stranke brzo se formirala oko potpredsednice Kamale Haris, koja je do sada bila bolja od Bajdena u istraživanjima javnog mnjenja.

Predsednik je rekao da namerava da bude most ka sledećoj generaciji kada se kandidovao za Belu kuću 2020.

"Kada sam se prvi put kandidovao, mislio sam o sebi kao predsedniku u tranziciji. Ne mogu ni da kažem koliko imam godina. Teško mi je da to prevalim preko usta", rekao je Bajden.

U intervjuu se Bajden prisetio trenutka kada je odlučio da izađe na megdan Trampu – kada je skup ekstremno desničarskih aktivista u Šarlotsvilu u Virdžiniji 2017. postao smrtonosan. On je optužio Trampa da ohrabruje rasiste i krajnju desnicu.

"Svaki drugi put kada je Kju Kluks Klan bio umešan, nosili su kapuljače tako da nisu identifikovani. Pod njegovim predsedništvom, izašli su iz te šume bez kapuljača, znajući da imaju saveznika", rekao je Bajden.

On je takođe ponovio svoju zabrinutost o tome šta bi se moglo dogoditi nakon izbora u novembru, rekavši da "uopšte nije uveren" da će doći do mirnog prenosa vlasti ako Harisova pobedi Trampa.

Istakao je da brine da bi moglo da dođe do nasilja ako Tramp izgubi izbore.

"On misli to što kaže. Mi ga ne shvatamo ozbiljno, ali on to misli, sve to što se priča: 'Ako izgubimo, biće krvoprolića'", rekao je Bajden i dodao da je Tramp opasnost po američku bezbednost.

Tramp je na mitingu u martu prokomentarisao da bi to "bilo krvoproliće za zemlju" ako izgubi, međutim njegova kampanja je u više navrata govorila da misli na ekonomiju i automobilsku industriju i da su demokrate taj citat izvukle iz konteksta.

Istovremeno, bivši predsednik je u više navrata, bez dokaza, insistirao da je prevaren 2020. godine i upozoravao da će ove godine biti pokušaja da se "namešta glasanje". On je obećao da će pomilovati neke ili sve ljude osuđene za nerede u američkom Kapitolu u januaru 2021.

Bajden je rekao da će voditi kampanju u ime Kamale Haris i da je razgovarao sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom o obilasku države.

"Vodiću kampanju za nju i u drugim državama, Uradiću onako kako Kamala smatra da bih joj najviše pomogao", rekao je Bajden.

(Telegraf.rs)

Video: Kako je Džo Bajden odustao od predsedničke trke sa Donaldom Trampom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    12. avgust 2024 | 10:56

    Pa nije se povukao! On još uvek vodi borbu da pobedi aktuelnog predsednika na predstojećim izborima!😂😂😂😂😂

  • Рус

    12. avgust 2024 | 09:53

    Zar je stvarno trebalo objasniti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA