Nadbiskup od Kenterberija: Grupe ekstremne desnice su nehršćanske

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Nadbiskup od Kenterberija: Grupe ekstremne desnice su nehršćanske

Grupe ekstremne desnice su nehršćanske i njihovo korišćenje hrišćanske ikonografije tokom letnjih nemira je skandalozno, izjavio je danas nadbiskup od Kenterberija Džastin Velbi.

U članku za londonski dnevnik Gardijan Velbi je osudio nasilne nemire koji su izbili posle masovnog napada nožem na decu tokom časova plesa u Soutportu prošlog meseca, opisavši ih kao "rasističke, anti-muslimanske, anti-izbegličke i anti-azilantske".

Nemiri, tokom kojih su pobunjenici napadali džamije, policajce i hotel u kojem su bili smešteni azilanti, podsticani su na društvenim mrežama od strane aktivista ekstremne desnice koji su netačno tvrdili da muslimanski imigrant stoji iza napada u Soutportu.

Britanski premijer Kir Starmer je otkazao planirani odmor ovog vikenda kako bi predvodio odgovor države na nemire, a policija širom zemlje je i dalje u visokom stanju pripravnosti zbog mogućeg nastavka nasilnih akcija.

Hiljade gradjana koji se protive rasizmu okupljale su se tokom vikenda u britanskim gradovima medju kojima su i Belfast, Birmingem, Kardif, Glazgov i London, a danas je sahranjena devetogodišnja Alis da Silva Aguijar, jedno od troje dece stradale u napadu u Soutportu.

Nadbiskup Velbi je rekao da su nemiri "podsticani lažima i namernim dezinformisanjem javnosti od strane loših aktera sa zloslutnim motivacijama".

Dodao je da su te dezinformacije "procvetale na plodnom tlu koje su neki od britanskih medija i političara svojom retorikom negovali godinama".

"Hrišćanska ikonografija koja je korišćena od strane ekstremne desnice je uvreda za našu veru i sve što je Isus bio i jeste. Jasno poručujem hrišćanima da ne bi trebalo da se povezuju sa bilo kojom grupom ekstremne desnice jer su te grupe nekršćanske. Jasno poručujem i pripadnicima drugih vera, posebno muslimanima, da osuđujemo ljude koji zloupotrebljavaju takvu fundamentalno anti-hrišćansku ikonografiju", rekao je nadbiskup od Kenterberija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA