Plaža dobila crnu zastavicu, poznata je po svojoj tirkiznoj vodi i zlatnom pesku: Nalazi se u Španiji

 
A. R.
A. R.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Godišnji izveštaj grupe, koji poziva Španiju na loše upravljanje životnom sredinom od 2005. godine, uvrstio je Plaja Blanku na svoju listu od 48 plaža koje su ove godine dobile zastavu, navodeći "ispuštanje kanalizacije" kao glavni razlog za zabrinutost

Britanski turisti su na oprezu jer je ostrvo Lanzarote izdalo retko "crno upozorenje" za jednu od svojih najpopularnijih plaža.

Evropska unija izazvala je zabrinutost za britanske turiste koji posećuju Plaja Blanku, omiljeno mesta poznatom po zadivljujućim tirkiznim vodama i zlatnom pesku.

Ekološka grupa Ecologistas en Accion uručila je Plaja Blanki, u blizini Papagaja, crnu zastavu zbog ozbiljnih ekoloških problema.

Godišnji izveštaj grupe, koji poziva Španiju na loše upravljanje životnom sredinom od 2005. godine, uvrstio je Plaja Blanku na svoju listu od 48 plaža koje su ove godine dobile zastavu, navodeći "ispuštanje kanalizacije" kao glavni razlog za zabrinutost.

Plaža je zatvorena 4. maja zbog popravki i problema sa kanalizacijom, uz vijorenu crvenu zastavu i ograničen pristup dok se čišćenje odvijalo, piše Mirror.

Ecologistas en Accion su naglasili hitnost rešavanja problema poput nepravilnog odlaganja vlažnih maramica i pelena.

Oni se takođe zalažu za poboljšanje odvoda kanalizacije i bolje praćenje sistema otpadnih voda kako bi se sprečila dalja šteta na obalnim područjima.

Lanzarote island, Playa Blanca resort, Flamingo becah Canary islands Foto: Shutterstock

Ovogodišnje crne zastave dodeljene su za 48 plaža širom Španije, uključujući one u turističkim žarištima poput Malage, Kosta del Sol i ostrva Ibica, Tenerife i Lanzarote.

Od 48 pomenutih plaža, 15 se navodno bori sa prekomernim razvojem u blizini obale, dok je 16 označeno zbog lošeg upravljanja otpadnim vodama, što dovodi do neefikasnog uklanjanja zagađivača i zagađivača iz mora, prenosi Birmingem lajv.

Izveštaj je takođe naveo kao zagađivače i hemijsko zagađenje, zagađenje bukom, industrijsku štetu i morski otpad. Ekolozi su dalje tvrdili da su dva hotela u Fuerteventuri izgrađena u zaštićenoj zoni.

Lanzarote je popularna destinacija za Britance, zajedno sa drugim omiljenim Kanarskim ostrvima kao što su Tenerife i Gran Kanarija.

Britanski mediji preneli su da "ostrvo propada u društvenom i ekološkom smislu" jer ne može da se nosi sa obiljem turista koji svake godine hrle na njegove obale.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte akciju hapšenja: Srbin i Hrvat pali sa 700 kilograma kokaina na Kanarskim ostrvima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA