Karles Pudždemon otišao u Belgiju nakon mitinga u Barseloni, pobegao španskoj policiji

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Pudždemon je na mitingu poručio da ima za cilj da oživi separatistički pokret u Kataloniji koji se završio nakon neuspešnog referenduma 2017, koji je Madrid proglasio nezakonitim

Bivši katalonski predsednik Karles Pudždemon danas je stigao u Belgiju, nakon što je u četvrtak pobegao sa mitinga u Barseloni pre nego što je policija uspela da ga uhapsi na osnovu naloga koji je za njim izdat, saopštila je njegova partija Junts.

Članovi Juntsa su za lokalni radio rekli da nisu sigurni da li je Pudždemon sitgao u Vaterlu, gde je godinama živeo u samonametnutom egzilu nakon neuspešnog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017, nakon čega je Madrid izdao nalog za njegovo hapšenje.

Separatistička stranka Junts upozorila je da će povući podršku španskom premijeru Pedru Sančezu ukoliko nedavno usvojen zakon o amnestiji za članove pokreta nezavisnosti ne bude primenjen i na Pudždemona i dvojicu saradnika, piše Rojters.

Pudždemonov saradnik Žordi Turul je poručio da je on došao u Španiju da prisustvuje glasanju za novog predsednika regiona u katalonskom parlamentu, što je njegovo političko pravo, a ne da bude uhapšen.

Ipak, umesto da prošeta od mesta mitinga do zgrade parlamenta, Karles Pudždemon je ušao u automobil, a zatim u kratkom roku odlučio da ode.

Miting je održan u četvrtak pre polaganja zakletve socijaliste Salvadora Ilja za novog predsednika tog španskog regiona u zgradi parlamenta Katalonije u Barseloni.

Pudždemon je na mitingu poručio da ima za cilj da oživi separatistički pokret u Kataloniji koji se završio nakon neuspešnog referenduma 2017, koji je Madrid proglasio nezakonitim.

Nedugo nakon toga, pojedini separatisti su pobegli u inostranstvo, a ranije ove godine je usvojen zakon o amnestiji, ali on ne važi za Pudždemona i nekoliko njegovih saradnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Haos u Barseloni: Demonstranti okupirali ceo grad

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA