Koliko su bogati Volc, Haris, Vens i Tramp: Neko "go ko pištolj", a neko "pun ko brod"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 9 min.
  • 1

Da li možete makar da pretpostavite koliko novca imaju četiri glavna aktera predsedničkih izbora u SAD 2024. godine? Ako mislite da možete, verovatno grešite

Odlukom Kamale Haris da za svog kandidata za potpredsednika SAD na predsedničkim izborima uzme Tima Volca kompletirane su obe ekipe koje će se suočiti u novembru. I dok se za Trampa zna da je milijarder, finansijsko stanje ostalo troje manje je poznato, a većini čak i nepoznato.

Predstavljamo vam koliko ko je od ove četvorke "težak" u dolarima.

Kolika je neto vrednost Tima Volca?

Volcova tačna neto vrednost nije poznata, ali se procenjuje da iznosi između 112.003 i 330.000 dolara, ne računajući njegovu saveznu penziju, koja bi mogla dodati još 800.000 dolara toj sumi, piše News Nation.

Za razliku od mnogih političara, Volc ne ostvaruje prihod od prodaje knjiga (nije napisao nijednu), angažmana za govore ili čak nekretnina. On i njegova supruga Gven prodali su svoj dom 2019. godine i trenutno žive u iznajmljenom stanu koji plaća država dok se guvernerova rezidencija renovira.

Par je zaradio ukupno 166.719 dolara u 2022. godini, od čega je nešto više od 51.000 dolara došlo od prihoda Gven Volc kao prosvetne radnice, dok je ostatak došao od plate Tima Volca kao guvernera. Njegova plata je od tada porasla, sa 116.000 na 149.550 dolara.

Većina njihovih sredstava nalazi se u štednji i penzijama. Imaju 529 plan štednje za fakultet za svoju decu i poseduju polise životnog osiguranja, zajedno sa četiri penzije između njih dvoje. Takođe se verovatno kvalifikuju za savezne penzione planove.

U jednom izveštaju iz 2019. godine procenjeno je da penzije vrede između 81.000 i 215.000 dolara, a savezni penzioni plan za njegove godine službe u Kongresu mogao bi mu doneti federalnu penziju od 55.000 dolara godišnje.

Tim Volc Foto: Tanjug/AP

Moguće je da je Volc ulagao u Thrift Savings Plan sličan 401k planu, ali to nije poznato jer nije potrebno da se objavi.

Par nije prijavio nikakve kapitalne dobitke ili trgovinu akcijama i ne izgleda da imaju ikakva ulaganja na berzi.

Volcov prihod je znatno ispod neto vrednosti drugih kandidata u ovoj predsedničkoj trci.

Osim stvarnog iznosa, izvor sredstava Volcovih se takođe značajno razlikuje od ostalih političara.

Ostali kandidati imaju portfolije koji uključuju različite izvore bogatstva, uključujući novac od prodaje knjiga i govora, poslovna ulaganja, nekretnine, akcije, kriptovalute i finansijske hartije. Volc, nasuprot tome, ima finansijski portfolio koji više podseća na prosečnog Amerikanca nego na tipičnog političara.

Njegovo odbijanje da ulaže na finansijska tržišta je neobično za političara, ali to je stav koji je podržao svojim političkim stavovima i političkim naporima.

Dok je bio u Kongresu, Volc je predstavio Zakon o zabrani trgovanja insajderskim informacijama članova Kongresa (STOCK Act), koji je potpisao bivši predsednik Barak Obama 2012. godine. STOCK Act zabranjuje članovima i zaposlenima u Kongresu da koriste privatne informacije iz svoje službene delatnosti za bavljenje trgovinom insajderskim informacijama na berzi.

Volc je takođe zagovarao veću regulaciju političkih obaveštajnih firmi koje prodaju informacije dobijene od zakonodavaca i osoblja i podržao napore da se uvede više transparentnosti za donatore Super PAC-ova, iako ti predlozi nisu postali zakon.

Koliko je "teška" Kamala Haris?

S druge strane, kada je reč o finansijama, bogatstvo potpredsednice SAD je poraslo tokom njenog vremena u Beloj kući, navodi News Nation.

Neto vrednost potpredsednice trenutno iznosi osam miliona dolara, prema najnovijim procenama magazina Forbes. To predstavlja porast u odnosu na sedam miliona dolara u 2021. godini, kada je Džo Bajden inaugurisan, i porast u odnosu na šest miliona dolara u 2019. godini.

Neki od najvećih resursa Harisove uključuju nekretnine i njene penzije.

Pregled njene imovine pokazuje da je njen dom u Los Anđelesu, koji poseduje sa svojim suprugom Dagom Emhofom, njen najveći resurs. Kuća, koju je Emhof kupio 2012. godine, trenutno je jedina nekretnina koju par poseduje.

Kuća od 3.500 kvadratnih metara u Brentvudu ima četiri spavaće sobe i nalazi se manje dva kilometra od Sanset bulevara. Trenutno se procenjuje na 4,4 miliona dolara, a drugi par SAD još duguje za nju.

Nedugo nakon što je Haris postala potpredsednica, prodala je dve svoje nekretnine i preselila se u Rezidenciju potpredsednika u okviru Opservatorije američke mornarice. Par ne mora da plaća stanovanje u viktorijanskoj kući od 9.150 kvadratnih metara, koja se nalazi na oko 12 hektara zemljišta.

Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Godine 2021, Haris je prodala svoj stan u San Francisku za 860.000 dolara, kao i svoj stan u Vašingtonu.

Kupila je stan u San Francisku za 489.000 dolara 2004. godine dok je služila kao prvi crni tužilac tog grada.

Kada je izabrana u Senat 2017. godine, platila je 1,775 miliona dolara za dvosobni stan u Vašingtonu.

Prema izveštajima Forbesa, ima oko milion dolara u penzijama od državnih, lokalnih i saveznih vlada. Kao potpredsednica zarađuje nešto više od 235.000 dolara godišnje.

Ostatak njenog bogatstva može se pripisati investicijama, penzionim računima i računu njenog supruga.

Takođe, ugovori za knjige doprineli su bogatstvu Kamale Hari. Potpredsednica je autor tri knjige.

Knjige su joj, navodno, donele oko 350.000 dolara u 2020. godini, 450.000 dolara u 2021, 80.000 dolara u 2022. i 8.500 dolara u 2023. godini.

Koliko na računima ima Džej Di Vens?

Što se Trampovog potpredsedničkog kandidata tiče, kako navodi isti portal, njegova neto vrednost procenjena je na između pet miliona (prema Celebrity Net Worth) do 10 miliona dolara, prema Forbesu.

Nakon što je diplomirao na Državnom univerzitetu Ohajo, Vens je pohađao Pravni fakultet na Jejlu, gde je diplomirao bez studentskog duga zahvaljujući svojoj službi u Marincima i visokoplaćenim poslovima u elitnim advokatskim firmama, izveštava Forbes.

Nakon što je dobio pravnu diplomu, on i njegova buduća supruga Aša Čilukuri su radili kao pravni savetnici u Sinsinatiju, Ohajo, i preselili se u Vašington, D.C. Prema Forbesu, ona je bila savetnica tadašnjem sudiji apelacionog suda Bretu Kavanou, a Vens je započeo rad u korporativnoj advokatskoj firmi. Na kraju se par preselio u Kaliforniju, gde je Vens postao deo Mithrila, firme za rizični kapital koju je suosnovao Piter Til.

Godine 2016, napisao je memoare o odrastanju u siromašnom području Apalačkih planina pod nazivom "Hillbilly Elegy: Memoari o porodici i kulturi u krizi". Dve godine kasnije, kupili su kuću u Sinsinatiju za 1,4 miliona dolara — koja sada, prema Forbesu, vredi 1,8 miliona dolara.

Prema Forbesu, 2021. godine Vance je imao između tri miliona i 10 miliona dolara u zalihama rizičnog kapitala i likvidnoj imovini. Sledeće godine uspešno se kandidovao za Senat u Ohaju.

Senator JD Vens Foto:Tanjug/AP

Dok su mnogi ljudi pohvalili "Hillbilly Elegy," koji se fokusira na teme samopouzdanja, drugi su ga kritikovali zbog prikazivanja stereotipnog i neautentičnog pogleda na Apalače.

Knjiga je stekla popularnost uprkos kritikama, postavši bestseler i omogućila Vensu pozivnice za govore i političke diskusije na najmanje 18 univerziteta, izveštava Associated Press. Ove posete donele su mu više od 70.000 dolara, prema podacima dostavljenim AP-u.

Što se same knjige tiče, Vens je prijavio zaradu od 347.752 dolara u 2021. godini kroz tantijeme od izdavača HarperCollins, ne uključujući ono što je dobio kroz filmski ugovor sa Netflixom. Kada je najavio da ulazi u politiku, ta zarada je porasla na 475.380 dolara.

Kao senator, prema Kongresnoj istraživačkoj službi, Vens je zarađivao manje od svojih knjiga: plata većine zakonodavaca u SAD iznosi 174.000 dolara.

Iskustvo kao investitora u rizični kapital dovelo ga je do toga da drži udeo u više od 120 privatnih kompanija, izveštava Markets Insider, kao što su kompanija za odbranu Anduril Industries i kompanija za razmenu patika StockX.

Većina njegovih uloga u privatnim kompanijama vredi između 1.000 i 15.000 dolara, izveštava Market Insider, pozivajući se na najnoviji Vensov finansijski izveštaj, koji koristi podatke iz 2022. godine.

Najveće javno trgovane investicije koje drži uključuju striming uslugu Rumble, Walmart, zlato i Bitcoin, koje on podržava.

A kako po ovom pitanju stoji Donald Tramp?

Neto vrednost bivšeg predsednika Donalda Trampa naglo je porasla 2024. godine, donoseći mu značajan profit u vreme dok vodi još jednu predsedničku kampanju, uprkos gubicima zbog niza pravnih bitaka, piše News Nation.

Prema najnovijoj proceni Bloomberg-a, Trampova neto vrednost iznosi 7,67 milijardi dolara, dok Forbes izveštava da vredi oko 6,9 milijardi dolara. Obe procene su zasnovane na proračunima od 22. maja ove godine.

Od tada, Trampova neto vrednost je navodno porasla za više od milijardu dolara nakon pokušaja atentata 13. jula na mitingu u Batleru, Pensilvanija.

Deonice Trump Media, koja obuhvata platformu Truth Social bivšeg predsednika SAD, naglo su porasle nakon pucnjave koja je uzrokovala ranu od metka na uhu republikanskog kandidata, prema izveštajima Forbes-a.

Ovo označava izuzetnu godinu za bogatstvo bivšeg predsednika, koje je raslo (uz povremene padove) tokom poslednjih gotovo 20 godina. Tramp je ispao sa Forbes 400 liste od 1990. do 1995. godine, ali se ponovo pojavio sledeće godine sa procenjenom neto vrednošću od 450 miliona dolara 1996. godine. Njegova današnja finansijska vrednost predstavlja povećanje od više od šest milijardi dolara od tada — ili 3,2 milijarde dolara od kada je izabran za predsednika 2016. godine.

Evo najnovijih procena Trampove vrednosti po različitim vrstama imovine.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Procene Forbes-a ukazuju da je Truth Social, kompanija u vlasništvu Trump Media, najprofitabilniji poslovni poduhvat bivšeg predsednika, vredna 5,6 milijardi dolara.

U aprilu, ispunio je uslove da dobije do 36 miliona dodatnih akcija Trump Media, koje su tada vredne 1,17 milijardi dolara, izveštava USA Today. Taj bonus je bio deo sporazuma o spajanju sa kompanijom Digital World Acquisition Corp, ako cena Trampovih akcija ostane stabilna 20 od bilo kojih 30 dana trgovanja.

Trampove investicije u nekretnine procenjene su na 1,1 milijardu dolara. Njegov portfolio uključuje nekoliko višemilionskih nekretnina u Njujorku, koje javnost može videti na njegovom sajtu Trumpinternnationalrealty.com.

Najvredniji je apartman od 396 kvadratnih metara sa pet spavaćih soba i 4,5 kupatila severno od Sohoa, koji se nudi za 14,75 miliona dolara.

Trampovi klubovi i odmarališta donose oko 810 miliona dolara. Oni uključuju više golf terena na lokacijama kao što su Škotska, Palm Bič, Los Anđeles i Dubai.

Njegov portfolio klubova i odmarališta uključuje njegovo imanje Mar-a-Lago, 10 golf terena u šest država, rizort u Majamiju i tri evropska golf terena.

Predstavljajući najmanji deo njegove neto vrednosti, Tramp tvrdi da poseduje oko 410 miliona dolara i još 100 miliona dolara u drugoj različitoj imovini, prema Forbesu. U objavi na Truth Social-u u martu, Tramp je rekao svojim pristalicama da ima gotovo 500 miliona dolara u gotovini.

Njegove pravne obaveze smanjuju njegovu ukupnu neto vrednost za oko 500 miliona dolara na dan 2. maja 2024. godine, prema Forbesu.

U februaru, sudija je naredio Trampu da plati 454 miliona dolara u presudi u građanskoj tužbi za prevaru koju je podnela državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, presudivši da je Tramp naduvao vrednost svoje imovine. Tr

aumpovi advokati su se žalili na presudu.

Tokom svog poslovnog života, Tramp je vodio šest kompanija koje su proglasile bankrot. Navodno je bio blizu bankrota 2002. godine, neposredno pre nego što mu je uloga u rijaliti emisiji "Šegrt" na NBC-u oživela karijeru i otvorila put za buduće licencne i poslovne dogovore.

(Telegraf.rs)

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. avgust 2024 | 22:00

    VIDECEMO KOGA CE IZABRTI VLASNICI AMERIKE I ZAPADA!!!!???!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA