Dramatični dani na jugu Rusije: Upad Ukrajine na njenu teritoriju pokazuje da rat Kremlja ne ide po planu

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Čini se da su događaji potpuno iznenadili rusko političko i vojno rukovodstvo

Ruska invazija na Ukrajinu zamišljena je u Kremlju kao kratka, oštra vojna operacija. Očekivalo se da će Rusiji biti potrebno nekoliko dana, maksimum par nedelja da uspostavi kontrolu nad svojim susedom. Otada je prošlo skoro dve i po godine.

Rat u Ukrajini i dalje besni i uopšte se ne odvija onako kako je Moskva nameravala, piše BBC.

Međutim, tokom proteklih 29 meseci, često smo od ruskih zvaničnika čuli kako operacija "ide po planu".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je poslednji put to rekao u maju, uprkos svemu što se dogodilo u prethodne dve godine: teške ruske žrtve na bojnom polju, uništenje više ruskih ratnih brodova u Crnom moru, napadi bespilotnih letelica duboko u Rusiji (čak i na sam Kremlj), granatiranje ruskih gradova i sela u blizini ukrajinske granice, pobuna Vagnerovih plaćenika koji su krenuli na Moskvu.

A ove nedelje desila se još jedna stvar - Ukrajina je pokrenula prekogranični napad na rusku Kursku oblast.

Teško je tačno znati šta se trenutno dešava u okrugu Sudža u Kurskoj oblasti. Nejasno je koliko je ukrajinskih vojnika tamo, koliko su teritorije zauzeli i koji bi njihov konačni cilj mogao biti.

Sudža Kursk Rusija Foto: Tanjug/AP

Današnje izdanje ruskog lista Nezavisimaya Gazeta objavilo je: "Događaji na Kurskom frontu obavijeni su ozloglašenom ratnom maglom".

Ali čak i u magli, neke stvari su jasne, piše BBC.

Očigledno je da je ono što se dešava u Kurskoj oblasti još jedan dokaz da ruski rat u Ukrajini nije tekao "po planu". Čini se da su događaji potpuno iznenadili rusko političko i vojno rukovodstvo. Međutim, ne treba očekivati da će Moskva to priznati.

Verovatnije je da će ruski zvaničnici iskoristiti ukrajinski napad da pokušaju da okupe rusku javnost oko vlade i podrže zvanični narativ Kremlja da u ovom sukobu Rusija nije agresor, i da je Rusija opkoljena tvrđava okružena neprijateljima koji planiraju da je napadnu i unište.

Kada je Rusija prebacila svoje trupe preko granice u Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kremlj je ovo nazvao "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdio da Rusija "oslobađa" gradove i sela.

Moskva je opisala ukrajinske trupe koje upadaju u Rusiju kao "teroristički napad" i "provokaciju".

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Napad ukrajinskih snaga na oblast Kurska i tamošnje žestoke borbe znak su da se neprijateljstva približavaju kući. Ali nije sigurno da će to rusko javno mnjenje okrenuti protiv rata.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je na jačanje vojne akcije i potiskivanje dublje na ukrajinsku teritoriju.

"Možemo i treba da uzmemo još ukrajinske zemlje koja još postoji. (Trebalo bi da idemo u) Odesu, u Harkov, u Dnjepar, Nikolajev. Do Kijeva i dalje", napisao je Medvedev.

Ta odluka nije na njemu, već na Putinu. Očekuje se njegova reakcija nakon nekoliko dramatičnih dana u južnoj Rusiji.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinska policija zaplenila novac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anti Z

    9. avgust 2024 | 16:31

    Gde su oni palamdani koji su tvrdili kako će Rusija doći za par dana do Berlina, Dunava...???

  • vagabundo

    9. avgust 2024 | 16:17

    Žao mi je običnoga naroda ali zbog glavonja u Moskvi drago mi je da im se vrati bar deo zla koje oni seju u drugoj državi-Ukrajini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA