Australija i Novi Zeland pomažu pacifičkim državama u slučaju klimatskih katastrofa

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Regija pacifičkih ostrva prolazi kroz pogoršanje ciklona, dok je takozvani "pacifički vatreni prsten" seizmički aktivan

Australija i Novi Zeland saopštile su danas da će osigurati 42,6 miliona australijskih dolara za pacifičke ostrvske zemlje za skladištenje humanitarne pomoći u tom regionu kako bi se pripremile za sve veće klimatske katastrofe.

Regija pacifičkih ostrva prolazi kroz pogoršanje ciklona, dok je takozvani "pacifički vatreni prsten" seizmički aktivan, izazivajući zemljotrese koji mogu uzrokovati cunamije i erupciju podvodnih vulkana poput Hunga Tonga-Hunga Haapaija 2022. godine.

Mnoge pacifičke ostrvske zemlje međusobno su udaljene, imaju loše saobraćajne veze i nakon katastrofa se oslanjaju na pomoć odbrambenih snaga Australije, Novog Zelanda, SAD i Kine.

Pozicioniranje humanitarnih zaliha u skladištima u 14 zemalja omogućilo bi pacifičkim ostrvima da odgovore u prvih 48 sati nakon hitne situacije kako bi spasili živote, navele su australijske i novozelandske vlasti u zajedničkom saopštenju.

Istočni Timor takođe je obuhvaćen programom.

Australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong rekla je da će "osigurati da postoji lako dostupna podrška i zalihe na terenu za zajednice kada dođe do katastrofe", preneo je Rojters.

Ministri spoljnih poslova iz regiona pacifičkih ostrva sastaju se u petak u Suvi na Fidžiju uoči godišnjeg sastanka zvaničnika Foruma pacifičkih ostrva ovog meseca u Tongi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA