I drugi terorista koji je planirao napad na koncert Tejlor Svift je poreklom sa Balkana?

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 9

Glavni osumnjičeni je poreklom iz Severne Makedonije, dok austrijski mediji pišu da i maloletnik vuče poreklo sa Balkana

Nakon hapšenja dvojice osumnjičenih mladića za planiranje terorističkog napada na koncert Tejlor Svift u Austriji istraga se odvija punom brzinom. Sada su se pojavili navodi da je i drugi osumnjičeni, maloletnik (17), poreklom sa Balkana, a da je, kao i glavni osumnjičeni (19), rođen u Austriji.

Glavni osumnjičeni 19-godišnji mladić policiji je priznao planove, a među osumnjičenima je i sedamnaestogodišnjak, navodno s hrvatskim i turskim korenima, koji je već bio poznat policiji, piše Heute.

Među osumnjičenima je i petnaestogodišnji Austrijanac turskog porekla.

Glavni osumnjičeni (19), čiji su roditelji poreklom iz Severne Makedonije, dao je otkaz na poslu 25. jula i objavio da ima velike planove i od tada se pripremao za kvavi pohod.

Sedamnaestogodišnjak je u sredu poslepodne uhapšen u Beču ispred stadiona. U kući u Ternicu zaplenjene su tečnosti, hemikalije i tehnička oprema.

Ernst Happel stadion Beč Austrija koncert Tejlor Svift Foto: Tanjug/AP

Glavni osumnjičeni je istraživao i preuzimao uputstva za izradu bombi. Na ispitivanju je priznao da je u napadu, osim eksplozivom, hteo da upotrebi i hladno oružje. On sam nije planirao da preživi teroristički čin. U kući su pronađene mačete, noževi.

"Planirao je napad eksplozivima i oružjem za ubadanje i rezanje. Napade je trebalo da izvede na koncertima Tejlor Svift na stadionu Ernst Happel koji su se trebali održati u četvrtak i petak. Hteo je da ubije sebe i veliku grupu ljudi", napisali su mediji.

Drugi osumnjičeni, 17-godišnjak hrvatskih i turskih korena, već je bio na stadionu kada je uhapšen. Navodno je bio radnik jedne firme koja je učestvovala u organizaciji koncerta američke muzičarke.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf govorio je o "značajnim društvenim promenama" kod dvojice glavnih osumnjičenih.

"17-godišnjak je nedavno raskinuo sa svojom devojkom. Ovaj 19-godišnjak je dao otkaz i rekao da ima "velike planove"", objasnio je on.

Glavni osumnjičeni je 19-godišnji Mohamed, koji je uhapšen u Ternicu. Njih dvojica su planirali napad u njegovoj kući.

Njegova komšinica Nikol je rekla za Heute da je u šoku.

"Ovde je uvek mirno. Dečak je uvek bio prijatan, ima divnu mlađu sestru, njegova porodica je uvek bila fina", dodala je ona.

Dodala je da je njegov otac zaposlen, dok je majka domaćica.

Prema rečima mladih, Mohamed, koji je poznat kao Mo, uvek je hodao gradom sam, i nije razgovarao ni sa kim. Njegovi roditelji su se zabarikadirali u kući.

(Telegraf.rs)

Video: Bračni par terorišu pacovi i ujedaju ih za prste dok spavaju: Plaše se povratka u kuću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Što ne kažete ime

    8. avgust 2024 | 13:22

    Ako je musliman, teško da je Makedonac. Pre će biti da je Šćipetar.

  • Carica

    8. avgust 2024 | 14:58

    Garant albanski siptarcina.

  • Sve po zasluzi

    8. avgust 2024 | 14:23

    Samo nek se rokaju izmedju sebe sto vise ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA