Priča za nevericu, kako je krokodil Kroki u Sofiji razotkrio sve manjavosti bugarske administracije

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Reptil se nalazi u blatnjavoj bari ispod cerade nedaleko od stambene četvrti Botunecu na severoistoku Sofije. Inspekcija ga je slučajno otkrila tokom istrage ilegalne seče drveća

Gradonačelnica jednog predgrađa Sofije, prestonice Bugarske, ogorčena je na državnu administraciju koja već danima ne uspeva da ukloni reptila dugačkog preko 1,6 metara.

U pitanju je krokodil ozbiljne veličine, koji je razotkrio slabosti birokratije jedne od najsiromašnijih država članica Evropske unije.

Reptil koji se zove Kroki, nalazi se u blatnjavoj bari ispod cerade nedaleko od stambene četvrti Botunecu na severoistoku Sofije. Inspekcija ga je slučajno otkrila tokom istrage ilegalne seče drveća.

Svi pokušaji da se Kroki ukloni iz predgrađa Sofije prerasli su u farsu, preneo je portal Politiko. Frustrirana lokalna gradonačelnica lilija Donkova, požalila se da je zatražila reagovanje organizacija za zaštitu prava životinja, kao i veterinarskih vlasti. ali odgovora nije bilo.

"Ostala sam bez reči. To znači da imam osećaj da u ovoj zemlji jednostavno nema državnih institucija“, rekla je Donkova u intervjuu za bugarsku agenciju NOVA.

Međutim, pokazalo se da je teško uhvatiti krokodila iz bizarno "legalističkih razloga". Čovek koji tvrdi da je njegov vlasnik rekao je da ima ispravnu papirologiju i dodao da je Kroki korišćen za cirkuske predstava. Takođe je ponudio uveravanja da njegova životinja nije nikoga ugrizla.

To je bio slučaj za šta su vlasti izgledale nepripremljene uprkos insistiranju stručnjaka za prava životinja da Krokija treba prebaciti u okruženje koje je pogodnije za regulisanje njegove telesne temperature.

Dok su bugarska leta topla, zime su vrlo hladne i snežne. Ipak, stvar je dobila još nadrealniji obrt u sredu, kada je drugi pokušaj uklanjanja krokodila propao, a navodni vlasnik je bugarskoj televiziji rekao da je životinju legalno kupio u crnomorskoj luci Burgas.

Možda kontradiktorno, kada su ga vlasti pritisle da otkrije odakle mu krokodil on je odgovorio:

"To je od moje majke!".

Televizija je u utorak prikazala veliku gužvu lokalnog stanovništva i policije na licu mesta, ali uprkos rastućem interesovanju, Kroki je proveo utorak uveče u svojoj lokvi.

Gradonačelnica Donkova je osudila neuspele napore bugarskih organa za bezbednost hrane i zaštitu životne sredine i obećala da će ponovo pokušati da ukloni Krokija.

Glasnik Zoološkog vrta u Sofiji odbio je da komentariše ova dešavanja, dok je Regionalna inspekcija za životnu sredinu i vode nije odgovorila na zahtev za komentar.

U međuvremenu, Kroki će uživati u svojoj bari sve dok ima vode i dok nije previše hladno.

(Telegraf.rs)

Video: Mladunče gnua uspelo da "pobedi" čeljusti korodila: Snimak borbe za život je dokaz da je sve moguće!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA