NTSB i Boing nisu utvrdili krivicu za eksploziju vrata na modelu "737 maks 9" u januaru

 
T. U.
T. U.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Vrata kabine Boinga "737 maks 9", koji je leteo za Aljaska erlajns eksplodirala su početkom januara nekoliko minuta nakon poletanja iz Portlanda

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (National Transportation Safety Board - NTSB) i američki proizvođač aviona Boing nisu uspeli da utvrde ko je uklonio zatvarač na vratima novog Boingovog modela "737 maks 9" u vlasništvu kompanije Aljaska erlajns, koja su u januaru eksplodirala u vazduhu, rekla je danas predsednica odbora Dženifer Homendi.

Ona je istakla da Boing mora da značajno unapredi svoje bezbednosnu kulturu i da je za to potrebno mnogo rada, preneo je Rojters.

"Postoji mnogo nepoverenja u radne prakse unutar kompanije", navela je predsednica NTSB-a.

Vrata kabine Boinga "737 maks 9", koji je leteo za Aljaska erlajns eksplodirala su početkom januara nekoliko minuta nakon poletanja iz Portlanda u američkoj državi Oregon.

Bilo je i drugih problema u vezi sa pomenutom avio-kompanijom u poslednje vreme, pa je 8. jula Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila da zahteva inspekciju 2.600 aviona "Boing 737", jer bi putničke maske sa kiseonikom mogle da pokvare u hitnim slučajevima.

Pored ostalog, Ministarstvo pravde SAD je krajem meseca zahtevalo da vodeći svetski proizvođač aviona "Boing" prizna krivicu na osnovu krivičnih optužbi nakon što je utvrđeno da je kompanija prekršila nagodbu o odloženom krivičnom gonjenju iz 2021. godine zbog dve avionske nesreće iz 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi, objavio je Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Srušio se ruski avion kod granice sa Ukrajinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA