Izraelski šef diplomatije pozvao na ''brzu eliminaciju'' novog vođe Hamasa Jahje Sinvara

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Sinvar (61) je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac danas je pozvao na ''brzu eliminaciju'' novog lidera Hamasa Jahje Sinvara, koji je na toj poziciji zamenio ubijenog vođu Ismaila Hanijea.

''Imenovanje arhiteroriste Jahje Sinvara za novog lidera Hamasa, koji će zameniti Ismaila Hanijea, još jedan je ubedljiv razlog da ga brzo eliminišemo i zbrišemo ovu podlu organizaciju sa lica Zemlje'', rekao je Kac na mreži X, prenosi Tajms of Izrael.

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, imenovan je danas za političkog vođu te militantne palestinske grupe, a izraelska vojska ga traži od početka rata u enklavi zbog planiranja napada 7. oktobra.

Sinvar (61) je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

Trenutno se smatra najmoćnijim pripadnikom Hamasa, nakon ubistva Hanijea, zamenika lidera grupe Saleha al-Arurija, koji je ubijen u Bejrutu, i Mohameda Deifa, vojnog komandanta pokreta.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od 7. oktobra i nalazi se na američkoj listi opasnih terorista.

Ismail Hanije je ubijen u redu u Teheranu, a Iran i Hamas su obećali odmazdu protiv Izraela, kog smatraju odgovornim za atentat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Specijalna jedinica Jahalon Izraelskih odbrambenih snaga za borbu protiv Hamasovih tunela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA