Ko je Tim Volc? Šta treba znati o Kamalinom izboru za potpredsednika, a koji joj može pomoći da pobedi Trampa

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Predstavljamo vam stvari koje treba znati o Timu Volcu

Potpredsednica SAD Kamala Haris odlučila se za guvernera Minesote Tima Volca kao svog kandidata za potpredsednika u njenoj trci za Belu kuću, prema osobama upoznatim sa izborom. Šezdesetogodišnji demokrata i vojni veteran došao je u prvi plan nizom jednostavnih televizijskih nastupa nakon što je predsednik Džo Bajden odlučio da ne traži drugi mandat. Volc je učinio svoju državu bastionom liberalne politike i, ove godine, jednom od retkih država koje štite fanove koji kupuju karte za koncerte Tejlor Svift i druge događaje uživo, piše AP.

Predstavljamo vam stvari koje treba znati o Volcu:

Dolazi iz ruralne Amerike

Teško bi bilo naći živopisnijeg predstavnika američkog srca nego što je Volc. Rođen u Vest Pointu, Nebraska, zajednici od oko 3.500 ljudi severozapadno od Omahe, Volc se pridružio Nacionalnoj gardi i postao učitelj u Nebraski.

On i njegova supruga preselili su se u Mankato u južnoj Minesoti 1990-ih. Tamo je predavao društvene nauke i trenirao fudbal u srednjoj školi Mankato Vest, uključujući tim iz 1999. koji je osvojio prvu od četiri državne šampionske titule. I dalje ističe svoje članstvo u tamošnjem sindikatu.

Volc je služio 24 godine u Nacionalnoj gardi pre nego što se penzionisao iz bataljona terenske artiljerije 2005. godine kao narednik, što je jedan od najviših podoficirskih činova u vojsci.

Ima dokazanu sposobnost da se poveže s konzervativnim glasačima

U svojoj prvoj trci za Kongres, Volc je iznenadio republikanskog kandidata. To je bilo 2006. godine, kada je pobedio u uglavnom ruralnom južnom okrugu Minesote protiv Gila Gutnehta. Volc je iskoristio bes glasača prema tadašnjem predsedniku Džordžu V. Bušu i ratu u Iraku.

Tokom šest mandata u Predstavničkom domu SAD, Volc je bio zagovornik pitanja veterana.

Takođe je pokazao prizemljenost, delimično putem video postova na društvenim mrežama sa svojom ćerkom, Houp. Jedan snimak iz prošle jeseni prikazao ih je kako isprobavaju vožnju na Mineapolitanskom sajmu, "The Slingshot", nakon što su razgovarali o sajamskoj hrani i njenom vegetarijanstvu.

Može pomoći u ključnim državama srednjeg zapada

Iako nije iz jedne od ključnih "plavih zidnih" država Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, za koje obe strane veruju da ih moraju osvojiti, on je odmah pored njih. Takođe bi mogao osigurati da Minesota ostane u rukama demokrata.

To je važno jer je bivši predsednik Donald Tramp prikazao Minesotu kao državu koja je u igri ove godine, iako država nije izabrala republikanca na državnoj funkciji od 2006. godine. Republikanski predsednički kandidat nije osvojio tu državu od predsednika Ričarda Niksona ubedljive pobede 1972. godine, ali Tramp je već vodio kampanju tamo.

Kada je demokratski guverner Mark Dejton odlučio da ne traži treći mandat 2018. godine, Volc je vodio kampanju i osvojio funkciju na temu "jedna Minesota".

Volc takođe govori udobno o pitanjima koja su važna glasačima u takozvanom "Pojasu rđe" (eng. "Rust Belt" - neformalni naziv za region u SAD koji se proteže preko severoistočnih i delova srednjeg zapada, a koji je nekada bio centar američke industrije, posebno čelične i automobilske proizvodnje, naziv je nastao kao metafora koja ukazuje na propadanje i industrijski pad ovog područja, jer su mnoge fabrike zatvorene ili su značajno smanjile proizvodnju tokom poslednjih decenija 20. veka, op.aut.). Bio je šampion demokratskih ciljeva, uključujući organizovanje sindikata, prava radnika i minimalne plate od 15 dolara na sat.

Ima iskustvo sa kohabitacijom

U svom prvom mandatu kao guverner, Volc se suočio sa legislativom podeljenom između doma predvođenog demokratama i senata pod kontrolom republikanaca koji su se opirali njegovim predlozima da koristi više poreza za povećanje sredstava za škole, zdravstvenu zaštitu i puteve. Ali on i zakonodavci su postigli kompromise koji su učinili da podeljena vlada te merike savezne države izgleda produktivno.

Bipartijska saradnja postala je teža tokom njegove druge godine kada je koristio vanredna ovlašćenja tokom pandemije da zatvori firme i škole. Republikanci su uzvratili i smenili neke čelnike agencija. Republikanci takođe ostaju kritični prema Volcu zbog onoga što vide kao njegov spor odgovor na ponekad nasilne nemire koji su usledili nakon ubistva Džordža Flojda od strane policajca iz Mineapolisa 2020. godine.

Stvari su postale lakše za Volca u njegovom drugom mandatu, nakon što je pobedio republikanca Skota Džensena, lekara poznatog na nacionalnom nivou kao skeptiku prema vakcinama. Demokrate su osvojile kontrolu nad oba zakonodavna doma, otvarajući put za liberalniji kurs u državnoj vladi, uz pomoć ogromnog budžetskog suficita.

Volc i zakonodavci su eliminisali gotovo sva ograničenja na abortus u državi koja su ranije usvojili republikanci, zaštitili negu koja afirmiše rod za transrodne mlade i legalizovali rekreativnu upotrebu marihuane.

Odbijajući molbe republikanaca da se državni budžetski suficit koristi za smanjenje poreza, demokrate su finansirale besplatne školske obroke za decu, besplatno školovanje na javnim koledžima za studente iz porodica koje zarađuju manje od 80.000 dolara godišnje, program plaćenog porodičnog i medicinskog odsustva i zdravstveno osiguranje bez obzira na imigracioni status osobe.

Ima uho za "politiku kratkih izjava"

Volc je nazvao republikanskog kandidata Donalda Trampa i njegovog potpredsedničkog kandidata Džej Di Vensa "samo čudnim" u intervjuu za MSNBC prošlog meseca,a Demokratska guvernerska asocijacija — koju Volc predsedava — pojačala je tu tvrdnju u postu na platformi X. Volc je kasnije ponovio tu karakterizaciju na CNN-u, navodeći Trampova ponovljena pominjanja fiktivnog serijskog ubice Hanibala Lektora iz filma "Kad jaganjci utihnu" u govorima.

Reč se brzo pretvorila u temu za Harisovu i druge demokrate, i ima šanse da postane ključna reč nesumnjivo čudnih izbora 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA