Putin od Irana nije tražio da odustane od osvete Izraelu, već nešto drugo: Evo šta hoće ruski predsednik

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 4

Ruski predsednik je preko svog emisara Sergeja Šojgua preneo iranskim vlastima šta Vladimir Putin misli o napadu na Izrael

Ruski predsednik Vladimir Putin je zatražio od iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija da se uzdrži u odgovoru na navodno ubistvo vođe Hamasa od strane Izraela, savetujući da ne napadaju izraelske civile, rekli su dva visoka iranska izvora, prenosi Reuters.

Prema izvorima, poruku je u ponedeljak preneo Sergej Šojgu, bliski saveznik kremaljskog lidera, na sastancima sa najvišim iranskim zvaničnicima dok Islamska Republika razmatra svoj odgovor na atentat na Ismaila Hanijea.

Teheran je takođe pritiskao Moskvu za isporuku ruskih borbenih aviona Suhoj Su-35, rekli su za Reuters dva iranska izvora upoznata sa sastankom u Teheranu.

Kremlj nije odgovorio na zahtev za komentar.

Državna novinska agencija RIA je u utorak izvestila da je Sergej Šojgu rekao da je razgovarao o Hanijevom ubistvu tokom posete Teheranu.

Dva izvora upoznata s tim pitanjem nisu pružila dodatne detalje o razgovorima sa Šojguom, koji je bio ministar odbrane pre nego što je u maju postao sekretar ruskog saveta za bezbednost.

Rekli su da je Šojguova poseta bila jedan od nekoliko načina koje je Moskva koristila da prenese Iranu potrebu za uzdržanošću, istovremeno osuđujući Hanijevo ubistvo kao "vrlo opasan atentat", u pokušaju da se spreči rat na Bliskom istoku.

Izvori su rekli da je Bliski istok na ivici velikog rata i da su oni koji stoje iza atentata očigledno pokušavali da izazovu takav sukob.

Rusija je negovala bliže odnose s Iranom od početka rata u Ukrajini i izjavila je da se priprema da potpiše širok sporazum o saradnji sa Teheranom.

Nije bilo trenutnog komentara iz iranskog Ministarstva spoljnih poslova. U ponedeljak je rečeno da Teheran ne traži podizanje regionalnih tenzija, ali da mora kazniti Izrael kako bi sprečio dalju nestabilnost.

Dipomatija više nije opcija

U Vašingtonu, zvaničnik iz Bajdenove administracije upozorio je u ponedeljak na rizike od velikog regionalnog sukoba. Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, naglasio je da će razmera iranskog i hezbolahovog odgovora biti ključni faktor u određivanju obima potencijalnog sukoba.

Uprkos naporima zapadnih i regionalnih država da ubede Iran da odgovori na odmeren način ili da uopšte ne odgovara, Teheran je stranim zvaničnicima rekao da će "ozbiljno" odgovoriti na ubistvo Hanijea u Teheranu, gde je prisustvovao inauguraciji predsednika Masuda Pezeškijana, potvrdila su četiri iranska izvora nezavisno za Reuters.

U Libanu, istaknuti libanski izvor blizak Hezbolahu rekao je da je "odmazda neizbežna i da diplomatija više nije održiva opcija", dodajući da Iran želi da odmazda bude "ozbiljna", ali da ne dovede do regionalnog rata. Međutim, rekao je, to ne isključuje mogućnost rata u Libanu između Irana i Hezbolaha sa jedne i Izraela sa druge strane.

Visoki američki zvaničnik fokusiran na Bliski istok rekao je da Vašington čini sve što može da "odvrati sve strane od puta s kojeg se ne mogu vratiti", naglasivši da bi druge države u regionu i Evropi trebalo da učine više. Zvaničnik iz Katara rekao je da je Doha u stalnim razgovorima s Iranom kako bi smanjila tenzije.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je u ponedeljak da Izrael mora biti spreman na sve, uključujući brzu tranziciju na ofanzivu.

Reakcija zemlje na bilo koji napad od strane Hezbolaha ili Irana verovatno će zavisiti više od štete nego od obima napada, prema dva izvora upoznata s nedavnim izraelskim procenama.

Izraelski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za ubistvo Hanijea. Iran podržava Hamas, koji je u ratu sa Izraelom u Gazi, kao i Hezbolah, sa kojim Izrael razmenjuje vatru otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra i time zapalio sukob u Gazi.

(Telegraf.rs)

Video: Izrael vratio avione u bazu nakon odbrane neba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☝️

    6. avgust 2024 | 16:44

    Prodaj im nuklearne bombe i sve ce se normalizovati na Bliskom istoku za 24h.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA