"Čak ni bubašvabe neće preživeti": Hezbolah dobio strašno EMP oružje, stručnjak objasnio kako funkcioniše

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ukoliko se ova informacija ispostavi kao tačna, budući ratovi će biti mnogo opasniji po civile

Iran je obezbedio Hezbolahu i drugim iranskim proksi snagama elektromagnetno naoružanje koje može onesposobiti komunikacione sisteme i ugasiti radare, javio je kuvajtski list Al-Jarida. Rotem Mej-Tal, generalni direktor Asgard Systems, kompanije koja razvija vojnu tehnologiju za izraelsku odbrambenu industriju i inicijator takmičenja "30U30 u odbrani" za 2024. godinu, diskutovao je o ovom pitanju za Jerusalem Post.

Šta je, pre svega, elektromagnetno naoružanje?

"Opisivanje elektromagnetnog naoružanja je kao da govorite o nečemu što niko nikada nije video, ali svi razumeju da postoji i da je prisutno u stvarnosti—u našem slučaju, na geopolitičkoj i vojnoj šahovskoj tabli Bliskog istoka. U suštini, zamislite da munja udari u zgradu u kojoj živite, ne pogađajući gromobran ili antenu, već celu zgradu, uzrokujući da svi električni paneli, bojleri, vodovodni i električni sistemi, kućni aparati, računari, televizijski sistemi, pa čak i medicinski sistemi za spašavanje života prestanu da rade. To je kao nestanak struje, ali u ovom slučaju, sistemi mogu da izgore iznutra kao kod električnog kratkog spoja."

Gde je ovaj pretnja usmerena?

"Sumnjam da je pretnja više fokusirana na baze, strateške objekte, sisteme desalinizacije i izraelsku elektroenergetsku mrežu. Međutim, nemoguće je precizno reći, jer takvo oružje nikada nije korišćeno u istoriji, tako da nema izvora ili referenci iz kojih bi se učilo."

Da li deluje kao električni talas ili kao konvencionalna municija i rakete?

"Fizika je ista na bilo koji način na koji odluče da koriste takvu sposobnost, ali sumnjam da će model verovatno biti u formi niskoleteće bespilotne letelice. Slično napadu Huta sa unapređenim Samad 3 dronom, koji je prošlog vikenda pogodio blizu američke ambasade u Tel Avivu, samo umesto kinetičke bojeve glave sa barutom, prednji deo bespilotne letelice može biti naoružan mehanizmom za aktiviranje elektromagnetnog impulsa (EMP), koji se aktivira tokom leta i emituje EMP pri kontaktu sa ciljem. Ali opet, to je uglavnom spekulacija, jer do danas nema dokumentacije o upotrebi takvog oružja ili tehnologije."

Da li je ovo eskalacija? Kako mislite da treba odgovoriti na takvu pretnju?

"Po mom ličnom mišljenju, ne samo da je ovo eskalacija na mapi potencijalnih pretnji, već treba da se smatra bliskom pretnji nekonvencionalnog oružja. Kao što nijedna suverena zemlja ne bi tolerisala pretnju nekonvencionalnog oružja, isto važi i ovde. To je zato što 2024. godine elektronski procesori upravljaju i operišu svim vitalnim sistemima u državi Izrael — infrastrukturom, medicinskim sistemima, bezbednosnim i vojnim aplikacijama.

"Pomislite na analogiju iz 1960-ih koja opisuje da bi u nuklearnoj eksploziji samo bubašvabe preživele. U istom duhu, u elektromagnetnom napadu, 'bubašvabe' (nadimak za elektronske komponente u električnim krugovima) neće preživeti ovog puta. To će uticati na sve nas u našem svakodnevnom životu i u pripravnosti za hitne slučajeve. Kao u pokeru, kada neko podiže ulog na stolu, svi prestanu sa svim i gledaju ga u oči da razumeju njegov sledeći potez ili da li blefira. Mislim da treba da ih gledamo u oči."

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda redovna letačka obuka u dnevnom i noćnom letenju Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA