Šta se još "kuva" na Bliskom istoku: U iščekivanju iranskog napada mnoge vesti ostaju "ispod radara"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Važne vesti sa Bliskog istoka koje su prošle "ispod radara" u iščekivanju iranskog napada na Izrael

Libanska militantna grupa Hezbolah je saopštila da je izvela napad dronom rano u ponedeljak na sever Izraela, u kojem su, prema izraelskoj vojsci, ranjena dva izraelska vojnika. Napad se desio došlo usred straha od sveopšteg regionalnog rata nakon prošlonedeljnih ubistava visokog komandanta Hezbolaha u Libanu i glavnog političkog lidera Hamasa u Iranu, javlja AP.

Hezbolah, koji ima podršku Irana, saopštio je da je napao vojnu bazu na severu Izraela kao odgovor na "napade i atentate" koje je Izrael izveo u nekoliko sela u južnom Libanu. Napad nije izgledao kao intenzivnija odmazda koja se očekuje od Irana i njegovih saveznika.

Izrael i Hezbolah razmenjuju skoro svakodnevne udare poslednjih 10 meseci tokom rata u Gazi. Ali prošlonedeljna ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije u glavnom gradu Irana i komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu podigla su regionalne tenzije na viši nivo.

Šef iranske paravojne Revolucionarne garde zapretio je Izraelu u ponedeljak zbog atentata na Hanijea, upozoravajući da Izrael "kopa sopstveni grob" svojim akcijama protiv Hamasa.

Ministar odbrane Izraela izjavio je da je vojska spremna za "brz prelaz na ofanzivu".

Evo najnovijih informacija:

Bajden obavešten o naporima američke vojske da podrži Izrael u slučaju novog napada

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Bela kuća je saopštila da su predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris obavešteni od strane svog tima za nacionalnu bezbednost o naporima američke vojske da podrži Izrael i američke vojne snage u slučaju novog napada od strane Irana i njegovih saveznika.

Brifing je uključivao diskusiju o diplomatskim naporima da se smanje regionalne tenzije i finalizuje mogući sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Bajden i Haris su takođe primili informacije o napadu na vazdušnu bazu Al Asad u Iraku.

Pogođena američka baza u Iraku

Baza u kojoj su smeštene američke trupe na zapadu Iraka pogođena je raketnim napadom u ponedeljak, saopštili su irački i američki bezbednosni zvaničnici.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad na bazu Ain al-Asad.

U poslednjim nedeljama, iračke milicije koje podržava Iran nastavile su sa napadima na baze u kojima su smeštene američke snage u Iraku i Siriji nakon pauze od nekoliko meseci nakon napada na bazu u Jordanu u kojem su u kasnom januaru poginula tri američka vojnika, što je dovelo do niza odmazda američkih udara.

Između oktobra i januara, krovna grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku redovno je preuzimala odgovornost za napade za koje je rekla da su odmazda za podršku Vašingtona Izraelu u ratu u Gazi i da su usmereni na proterivanje američkih trupa iz regiona.

Izraelci u Libanu ubili lokalnog komandanta Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da je ubila lokalnog komandanta elitne jedinice militantne grupe Hezbolah u napadu dronom na jug Libana.

Izraelska vojska je saopštila da je napad u ponedeljak uveče u selu Ebaa na jugu ubio Ali Džamaleddine Džavada, kojeg su opisali kao lokalnog komandanta elitne Radvan jedinice Hezbolaha.

Libanska državna novinska agencija ranije je izvestila da je napad dronom ciljao motocikli, ubivši jednu osobu i ranivši drugu.

Hezbolah je kasnije objavio fotografiju Džavada potvrđujući njegovu smrt, ne dajući detalje o njegovom poslu unutar grupe.

Od kada je Hezbolah počeo da napada izraelske vojne položaje duž granice početkom oktobra, u Libanu je ubijeno više od 500 ljudi, većinom pripadnika Hezbolaha.

UN otpušta 9 zaposlenih jer su možda bili uključeni u napad 7. oktobra

UN su saopštile da je otpustio devet zaposlenih iz svoje agencije za palestinske izbeglice, poznate kao UNRWA, nakon interne istrage koja je pokazala da su možda bili uključeni u napad koji je Hamas predvodio 7. oktobra protiv Izraela.

Kancelarija generalnog sekretara UN objavila je potez u kratkom saopštenju novinarima u ponedeljak. Nije elaborirala ulogu zaposlenih UNRWA-e u napadu. Rečeno je da devet uključuje sedam zaposlenih koji su prethodno otpušteni zbog ovih tvrdnji.

Unutrašnji nadzorni organ UN istražuje agenciju od januara kada je Izrael optužio 12 zaposlenih UNRWA da su bili uključeni u napad na Izrael 7. oktobra, u kojem su militanti ubili 1.200 ljudi i oteli oko 250 drugih.

Izraelske optužbe su u početku navele glavne donatorske zemlje da obustave svoje finansiranje UNRWA, glavne agencije koja pruža pomoć Palestincima u Gazi usred desetomesečnog rata tamo. To je izazvalo novčanu krizu od oko 450 miliona dolara. Od tada, sve donatorske zemlje osim SAD odlučile su da nastave finansiranje.

Bajden razgovarao sa jordanskim kraljem o mogućnosti "hitnog" primirja

Predsednik SAD Džo Bajden i jordanski kralj Abdulah razgovarali su o mogućnosti hitnog prekida vatre u ponedeljak tokom telefonskog razgovora usredsređenog na napore SAD da pregovara o oslobađanju talaca od strane Hamasa i prekidu vatre, saopštila je Bela kuća.

Bajden je pozvao Abdulaha da podeli detalje o pregovorima sa liderima Hamasa o prekidu vatre i puštanju talaca, rekao je visoki američki zvaničnik. Bajden i kralj Abdulah razgovarali su nekoliko puta tokom sukoba Izraela i Hamasa.

Izraelska vlada zahteva "bezuslovno" oslobađanje svih talaca pre nego što pristane na bilo kakvo primirje.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda redovna letačka obuka u dnevnom i noćnom letenju Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA