Ova evropska zemlja ima najotvorenijeg premijera koji se protivi abortusu: Podele u društvu sve intenzivnije

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Abortusi u Italiji su legalni u prva tri meseca, a nakon toga kada je mentalno ili fizičko zdravlje majke ozbiljno ugroženo. Ali na tom putu stoje birokratske, kulturne i praktične prepreke

Sa Đorđom Meloni, Italija verovatno ima najotvorenijeg premijera protiv abortusa u zapadnoj Evropi, ali prekid trudnoće u većinski katoličkoj zemlji nikada nije bio lak.

Kada je Linda Feki (33), pevačica i muzičarka iz Napulja, objavila svoj izveštaj o stigmi i zlostavljanju tokom postupka, dobila je iskrene poruke podrške od mnogih Italijnki koje su se poistovetile sa njenim iskustvom.

Takođe je dobila kritike i uvrede, što odražava intenziviranje nacionalnih podela oko reproduktivnih prava pod vođstvom Melonijeve.

"Odlučila sam da javno podelim svoju priču jer imam javni profil pa bi možda moj glas mogao više da odjekne. Osećala sam neku vrstu odgovornosti kao građanka, ali i kao umetnica, da prenesem poruku da je abortus pravo", rekla je ona za Reuters.

Abortusi u Italiji su legalni u prva tri meseca, a nakon toga kada je mentalno ili fizičko zdravlje majke ozbiljno ugroženo. Ali na putu stoje birokratske, kulturne i praktične prepreke.

Oko 63 odsto ginekologa širom Italije je među medicinskim osobljem koje je zvanično poznato kao "prigovarači savesti", koji odbijaju učešće u abortusima iz etičkih razloga, pokazuju podaci ministarstva zdravlja. U južnim delovima zemlje taj procenat ide na preko 80 posto.

Feki je rekla da je prvo otišla u bolnicu u Sao Paolu, gde ju je ginekolog ispitivao da li zaista želi da abortira i insistirala je da je njena trudnoća u kasnijoj fazi nego što bi to bilo moguće s obzirom kada je poslednji put videla svog partnera.

Doktor je nakon toga sugerisao da je možda spavala sa drugima, dodala je Feki, dodajući da je naknadno skeniranje privatnog ginekologa potvrdilo da je trudnoća u ranijoj fazi.

Doktor Luiđi, načelnik ginekologije u bolnici u Sao Paolu, rekao je da mu je žao da čuje da je Feki imala loše iskustvo.

"Moja je želja da se sretnem sa njom i razjasnimo situaciju, ako i ona to želi", rekao je on.

Feki se nakon toga obratila bolnici Kardareli, gde je rekla da joj je lek pre operacije izazvao intenzivan bol, ali niko nije ponudio lekove protiv bolova, i da je nakon operacije medicinska sestra "prigovarač savesti" prvobitno odbila da se odazove pozivu u pomoć.

Imala je proceduru 4. marta, na dan kada je susedna Francuska proglasila abortus ustavnim pravom.

Na Instagramu je napisala da joj je "srceparajuće" što su je hirurg i medicinske sestre ukorili zbog trudnoće "odmah posle operacije".

"Ne bi trebalo da bude osuđivanja izbora koji je naše pravo", rekla je ona za Reuters.

Portparol bolnice Kardareli rekao je da pozdravlja povratne informacije od Feki, dodajući da postoje moguće margine za poboljšanje usluga nege pacijenata. Rečeno je da je u kontaktu sa umetnicom kako bi razgovarali o tome, što je Feki potvrdila.

Kulturne borbe

Meloni (47), prva premijerka Italije, vodi konzervativnu vladu od 2022. godine. U svojoj najprodavanijom autobiografiji "Ja sam Đorđa", rekla je da je rođena nakon kasne odluke njene samohrane majke da ne abortira.

Uprkos tome što se lično protivila abortusu, obećala je da neće menjati ili ukidati zakon iz 1978. koji ga je legalizovao, insistirajući umesto toga na, kako ona naziva, potpunijoj primeni zakona, napominjući da se on takođe bavi prevencijom.

Njena vladajuća koalicija usvojila je zakon koji dozvoljava grupama koje "podržavaju majčinstvo" da uđu u savetodavne klinike za abortus, a nedavno je predložila "prihod od majčinstva" od 1.000 evra mesečno, tokom pet godina, za trudnice sa niskim primanjima koje se pojave na ovim klinikama.

Tokom samita lidera G7 u junu, kada je Italija bila domaćin, Meloni je insistirala na uklanjanju referenci na važnost "bezbednog i legalnog abortusa" iz završne izjave. Jedan od njenih ministara rekao je da je želela da izbegne da uvredi gosta papu Franju, koji je opisao abortus kao "ubistvo".

Pulja Italija samit G7 Đorđa Meloni Foto: Tanjug/AP

Grupe protiv abortusa su glasan lobi u Italiji, sa jakim vezama sa nekoliko poslanika vladajuće koalicije.

Jakopo Koge, portparol jedne od grupa koje organizuju godišnji miting "Mi biramo život" u Rimu, "ProVita & Famiglia", rekao je da su se podele u društvu pojačale.

"Klima se promenila, naši aktivisti, posebno mladi ljudi, odlučniji su, ali sa druge strane su incidenti netrpeljivosti prema nama u porastu, sa 10 vandalskih akata nad našim prostorima u poslednjih četiri, pet godina", rekao je on.

On je rekao da nije očekivao da će Meloni promeniti zakon, ali da je cilj bio da se javno mnjenje pomeri protiv toga kako bi se u nekom trenutku otvorio put za njegovo ukidanje.

U međuvremenu, on je rekao da se nada da će vlada učiniti više da spreči abortuse, posebno u smislu pomoći ženama koje se plaše da neće moći da priušte da odgajaju dete.

Branioci prava na abortus kažu da nema ništa loše u ponudi novca trudnicama, posebno ako im je potreban, ali ne bi trebalo da budu izložene stigmi ili psihološkom pritisku.

Frančeska Pjeracuoli, psiholog koji nadgleda savetodavne klinike za abortus u širem području Milana, rekla je da njihov rad "nema nikakve veze" sa ubeđivanjem i da grupe protiv abortusa još nisu ušle u klinike koje ona nadgleda.

Elizabeta Kanitano, ginekolog i borac za prava na abortus iz Rima, rekla je da oni koji pokušavaju da ubede ženu da zadrži dete koje ne želi, "nemaju pojma u koji je pakao guraju, nemaju pojma uopšte".

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA