SAD se pripremaju za dva talasa napada na Izrael: Kakva je uloga Rusije?

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Očekuje se da će pored Irana Izrael napasti i Hezbolah, ali još nije poznato kada i koje će biti mete. U opasnu igru na Bliskom istoku uključila se i Rusija, koja Iranu obezbeđuje napredne PVO sisteme za zaštitu od eventualnog izraelskog kontranapada

Izrael će u narednom periodu doživeti dva talasa napada, jedan od Irana i jedan od Hezbolaha, navele su američke obaveštajne službe u bezbednosnom brifingu jutros predsedniku SAD Džou Bajdenu, o situaciji na Bliskom Istoku, piše Protothema.

Prema Jerusalem Postu, ono što nisu rekli američkom predsedniku je ko će prvi udariti i koje mete će napadi uključivati.

Prema Beloj kući, tokom sastanka u kriznoj sobi, Džo Bajden i Kamala Haris su bili informisani od strane tima zaduženog za nacionalnu bezbednost Bele kuće o razvoju događaja na Bliskom Istoku, uključujući pretnje koje prema Vašingtonu predstavljaju Iran i njegovi saveznici za američko vojno osoblje u tom regionu.

Predsednik i potpredsednica SAD su takođe bili informisani o napadu na vazduhoplovnu bazu Al Asad i merama koje se razmatraju za zaštitu pripadnika američkih oružanih snaga i odgovora na bilo koji napad.

Još su bili informisani o pokretima američke vojske kako bi podržali odbranu Izraela u slučaju da ponovo postane meta napada. Takođe, o diplomatskim naporima da se smanji tenzija u regionu i u — o dalje bezuspešnim — pokušajima da se postigne prekid vatre u pojasu Gaze između Izraela i Hamasa.

Kakva je uloga Rusije?

Istovremeno, iranski mediji prenose da je Teheran zatražio od Rusije napredne protivvazdušne sisteme dok se priprema za mogući odgovor Izraela.

Kako prenosi New York Times, dvojica iranskih zvaničnika, jedan iz Revolucionarne garde, potvrdili su taj iranski zahtev, dodajući da je započet prenos sistema iz Rusije.

Podseća se da je juče, u ponedeljak, u Iranu bio šef ruskog saveta bezbednosti, Sergej Šojgu, koji je nakon sastanka sa šefom iranskih oružanih snaga, generalom Mohamedom Bagerijem, izjavio da su "spremni za potpunu saradnju s Iranom po regionalnim pitanjima".

Saveznici poručili Izraelu da ne preteruje

S druge strane, izraelska državna televizija Kan je prenela da su zvaničnici zemalja koje se spremaju da pomognu Izraelu u slučaju napada iz Irana upozorili Tel Aviv da ne odgovori velikom silom.

"Ne preterujte" bila je poruka koju su zapadni zvaničnici poslali vladi Netanjahua, dodajući "ozbiljno razmislite pre nego što uzvratite. Cilj na kraju dana je da ne dođemo do rata širokih razmera".

Podseća se da je prošlog aprila, kada je Iran pokrenuo masivni napad dronovima i raketama, na strani odbrane Izraela bile snage iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Katara, Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

(Telegraf.rs)

Video: Borba sa vatrenom stihijom: Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP gase požare u Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA