Iran je odlučio da napadne Izrael! Poruka Teherana dostavljena preko Mađarske, oglasio se vrh jevrejske države

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael", rekao je Kac, dodajući da "svet treba od Irana da traži da plati za svaku agresivnu akciju koju izvrši“

Iran je odlučio da napadne Izrael, saopštio je ministar spoljnih poslova Izrael Kac usred intenzivnog diplomatskog pritiska da izbegne bilo kakvu dalju vojnu akciju koja bi mogla da izazove direktan rat između Islamske Republike i jevrejske države.

Kako je preneo Jerusalem Post, poruka Teherana je dostavljena Izraelu preko Budimpešte, odnosno Petera Sirjata, mađarskog ministra inostranih poslova, koji je direktno pozvao Kaca.

Njemu je poruku preneo vršilac dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Ali Bageri.

"Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael", rekao je Kac, dodajući da "svet treba od Irana da traži da plati za svaku agresivnu akciju koju izvrši“.

U razgovoru koji je Bageri vodio sa svojim bahreinskim kolegom Abdulatifom bin Rašidom Alzajanijem, govorio je o odlučnosti svoje zemlje da odgovori na atentat na političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu prošle nedelje.

Izrael nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali se pretpostavlja da ga je izvršio.

"Ćutanje prema širenju zlih dela cionističkog režima biće štetno po regionalnu stabilnost", poručio je iranski zvaničnik.

Sjedinjene Države veruju da bi iranski napad mogao da se dogodi u narednih 48 sati.

Američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi da se sastane sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarali o situaciji dok je komandant američkog CENTCOM general Majkl Erik Kurila posetio Izrael i sastao se sa ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom Generalštaba Herclom Halevijem.

Gallant je rekao da je poseta "direktan prevod američke podrške Izraelu u delo".

"Razgovarali smo o koordinaciji odbrambenih aktivnosti i načinima za proširenje međunarodne koalicije suočene sa agresivnim akcijama Irana i njegovih zastupnika", rekao je on.

Bajden je razgovarao sa jordanskim kraljem Abdulahom o naporima za deeskalaciju regionalnih tenzija, uključujući momentalni prekid vatre i dogovor o oslobađanju talaca, navela je Bela kuća opisujući poziv.

Jordan i SAD bili su deo koalicije od pet armija koje su se udružile u odbrani Izraela kada je Iran napao u aprilu. U toj koaliciji su bile još i Velika Britanija, Francuska, Izrael.

(Telegraf.rs)

Video: Festival je bio kao "mali Vudstok", a onda je uleteo Hamas: Major David Baruh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA