Australija podigla nivo pretnje od terorizma sa moguće na verovatnu

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

To je prvi put da je nivo pretnje podignut na sredinu australijskog petostepenog sistema pretnji od terorizma od novembra 2022. godine pošto je nivo bio "verovatan" prethodnih osam godina

Australijska vlada je danas podigla nivo pretnje od terorizma sa "moguće" na "verovatnu", navodeći zabrinutost zbog sve većeg širenja ekstremnih ideologija među mladima i tenzija u australijskom društvu zbog rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

To je prvi put da je nivo pretnje podignut na sredinu australijskog petostepenog sistema pretnji od terorizma od novembra 2022. godine pošto je nivo bio "verovatan" prethodnih osam godina, preneo je Rojters.

Australijski premijer Entoni Albaneze je, međutim, rekao da, iako vladini zvaničnici misle da trenutna klima dovodi do povećane pretnje od terorizma, nemaju informacije o bilo kakvim konkretnim pretnjama.

"Želim da uverim Australijance da verovatno ne znači neizbežno i ne znači da postoje obaveštajni podaci o neposrednoj pretnji ili opasnosti", rekao je Albaneze novinarima.

Istakao je da je vlada podigla nivo pretnje od terorizma na osnovu saveta australijske bezbednosno-obaveštajne agencije ASIO.

"Savet koji smo dobili je da veći broj Australijanaca prihvata raznovrsniji spektar ekstremnih ideologija i naša je odgovornost da budemo na oprezu", naveo je Albaneze.

Prema njegovim rečima, beleži se globalni porast politički motivisanog nasilja i ekstremizma i vlade širom sveta zabrinute su zbog radikalizacije mladih, radikalizacije na internetu i porasta novih ideologija.

Generalni direktor ASIO Majk Berdžes rekao je da se sve više Australijanaca radikalizuje i da prihvata raznovrsni spektar ekstremnih ideologija, kao i da su spremni da koriste nasilje da bi ostvarili svoje ciljeve.

"Politički motivisano nasilje sada se pridružuje špijunaži i stranom mešanju kao našoj glavnoj zabrinutosti za bezbednost. Ovi faktori otežavaju posao ASIO-a. Pretnje je sve teže predvideti i identifikovati", naveo je Berdžes.

Australijske vlasti su poslednji put proglasile za teroristički akt napad u aprilu, kada je 16-godišnji tinejdžer optužen da je nožem ubo sidnejskog biskupa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kako izgleda jedan prosečan dan u Melburnu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA