Temperature na Antarktiku 10 stepeni iznad proseka

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Temperature na Antarktiku 10 stepeni iznad proseka

Temperature tla na velikim delovima ledenih pokrivača Antarktika porasle su u proseku za 10 stepeni iznad normale u julu.

Dok temperature ostaju ispod nule na polarnoj kopnenoj masi, koja je obavijena mrakom u ovo doba godine, u dubinama južne hemisfere zimi, temperature su navodno dostizale 28 Celzijusovih stepeni pojedinih dana, preneo je Gardijan.

Zemljina kugla je iskusila 12 meseci rekordne toplote, sa temperaturama koje su stalno prelazile 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, koje se smatraju granicom za izbegavanje najgoreg klimatskog sloma.

Majkl Djuks, direktor prognoze u Meteorološkom zavodu, rekao je da, iako su pojedinačne dnevne temperature bile iznenađujuće visoke, daleko značajniji je bio prosečan porast tokom meseca.

Modeli naučnika koji se bave proučavanjem klime dugo su predviđali da će najznačajniji efekti antropogenih klimatskih promena biti na polarne regione, "a ovo je odličan primer za to", kazao je on.

"Obično ne možete samo da gledate jedan mesec za klimatski trend, ali je u skladu sa onim što modeli predviđaju", rekao je Djuks i istakao da na Antarktiku generalno takva vrsta zagrevanja zimi i nastavak u letnjim mesecima može dovesti do urušavanja ledenih pokrivača.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Jezivi snimak požara koji bukti u Hrvatskoj: Vatrogasci ipak uspeli da ga stave pod kontrolu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA