Pripreme za veliki obračun: SAD šalju jaka pojačanja na Bliski istok, čeka se napad Irana na Izrael

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je slanje dodatnih krstarica i razarača – koji mogu obarati balističke rakete – na Bliski Istok i u Evropu. Takođe šalje dodatnu eskadrilu lovaca na Bliski Istok

Američka vojska će rasporediti dodatne lovce i brodove ratne mornarice na Bliski Istok, saopštio je Pentagon u petak, dok Vašington nastoji da ojača odbranu nakon pretnji iz Irana i njegovih saveznika Hamasa i Hezbolaha, javlja Reuters.

SAD se pripremaju za to da Iran ispuni svoje obećanje da će odgovoriti na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije pre dva dana u Teheranu – jedno u nizu ubistava visokih zvaničnika palestinske militantne grupe dok rat između Izraela i Hamasa u Gazi i dalje besni.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je slanje dodatnih krstarica i razarača – koji mogu obarati balističke rakete – na Bliski Istok i u Evropu. Takođe šalje dodatnu eskadrilu lovaca na Bliski Istok.

"Ostin je naložio prilagođavanja američkog vojnog rasporeda dizajnirana da poboljšaju zaštitu američkih snaga, povećaju podršku za odbranu Izraela i osiguraju da su Sjedinjene Države spremne da odgovore na razne scenarije", saopštio je Pentagon.

Postojala je spekulacija da Pentagon možda neće zameniti borbenu grupu nosača aviona USS Teodor Ruzvelt na Bliskom Istoku kada završi svoju trenutnu misiju. Ali Ostin je odlučio da rotira borbenu grupu nosača aviona USS Abraham Linkoln kako bi je zamenila.

U saopštenju Pentagona dodaje se da će povećati spremnost za raspoređivanje više kopnenih balističkih raketnih odbrambenih sistema.

Američka vojska je takođe pojačala raspoređivanje pre 13. aprila, kada je Iran pokrenuo napad na izraelsku teritoriju dronovima i raketama. Ipak, pretnja od strane Hezbolaha u Libanu mogla bi predstavljati jedinstvene izazove za bilo kakve napore Sjedinjenih Država da presretnu dronove i rakete s obzirom na ogroman arsenal grupe i neposrednu blizinu Izraelu.

U to vreme, Izrael je uspešno oborio skoro sve od otprilike 300 dronova i raketa uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih saveznika.

Bajden je u telefonskom razgovoru u četvrtak sa Netanjahuom razgovarao o novim američkim odbrambenim vojnim rasporedima za podršku Izraelu protiv pretnji kao što su rakete i dronovi, saopštila je Bela kuća.

Iran i Hamas su optužili Izrael za ubistvo i obećali da će se osvetiti svom neprijatelju. Izrael nije preuzeo odgovornost za smrt, niti je negirao.

Hanijeva smrt bilo je jedno u nizu ubistava visokih zvaničnika Hamasa dok se rat u Gazi između Hamasa i Izraela približava svom jedanaestom mesecu i raste zabrinutost da se sukob širi po Bliskom Istoku.

Ranije je portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla da SAD ne veruje da je eskalacija neizbežna.

"Mislim da smo vrlo direktni u našoj poruci da svakako ne želimo da vidimo povećane tenzije i verujemo da postoji izlaz iz ove situacije, a to je taj dogovor o prekidu vatre", rekla je Sing.

Izraelska delegacija će otputovati u Kairo u narednim danima na pregovore o postizanju dogovora o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua u petak.

(Telegraf.rs)

Video: Sprečena mafijiška likvidacija na Ubu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    3. avgust 2024 | 19:46

    OVAJ RAT CE DOKRAJCITISVETSKU EKONOMIJU!!!

  • Перагеније

    3. avgust 2024 | 20:57

    "SAD šalju jaka pojačanja" - ШТО даље од Хута.

  • DENI

    3. avgust 2024 | 22:57

    Nastavak hitlerove ideje sa kazbojima na celu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA