Lideri Meksika, Kolumbije i Brazila predlažu plan za rešenje krize u Venecueli

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Lideri Meksika, Kolumbije i Brazila predlažu plan za rešenje krize u Venecueli

Lideri Meksika, Kolumbije i Brazila dogovorili su se da pojačaju pritisak na venecuelanske vlasti da objave zapisnike sa predsedničkih izbora, posle kojih su pobedu proglasili i aktuelni predsednik Nikolas Maduro i opozicionar Edmundo Gonzales.

Trojica predsednika su se na video-konferenciji u četvrtak takođe dogovorili da se založe za direktne pregovore između Madura i Gonzalesa, a bez učešća liderke opozicije Marije Korine Mačado, koju venecuelanska levica smatra krajnje desničarskim radikalom.

Oni su svojim ambasadorima u Venecueli naložili da se pozabave mogućnošću organizovanja tih pregovora, a nije isključen ni njihov susret u Karakasu narednih dana.

Predsednici Gustavo Petro, ​​Andres Manuel Lopez Obrador i Luiz Inasio Lula da Silva istakli su potrebu da se zaustavi nasilje u Venecueli, prenosi Pais.

Oni su nakon sastanka objavili zajedničko saopštenje u kojem su pozvali na nepristrasnu proveru rezultata uz poštovanje volje naroda.

Takođe su pozvali političke i društvene aktere na uzdržanost kako bi se izbegla eskalacija nasilja.

Predsednički izbori u Venecueli održani su 28. jula, a izborna komisija za pobednika je proglasila Madura, dok opozicija tvrdi da je na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova njen kandidat dobio dvostruko više.

Podaci izborne komisije objavljeni danas ukazali su da je Maduro osvojio 51,95 odsto glasova, a njegov rival Edmundo Gonzales 43,18 odsto glasova,

Od ponedeljka ujutru, kada su objavljeni rezultati, u zemlji su izbili protesti koji su rezultirali sa više desetina mrtvih i stotinama uhapšenih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Veliki požar na Novom Beogradu: Dim kulja kod zgrade IMT-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    3. avgust 2024 | 18:05

    CIJA CE MADURA SKLONITI MILOM ILI SILOM JER NIKOLAS NIJE AMERICKA MARIONETA I PODGUZNA MUVA !!!!!!! AMERI ZELE NAFTU I BOGATSTVA VENECUELE PLJACKOM !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA