Lojd Ostin poništio sporazum o priznanju krivice za organizatora 11. septembra

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

To znači da oni ipak mogu da budu osuđeni na smrtnu kaznu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin poništio je sporazum o priznanju krivice koji je postignut ranije ove nedelje za optuženog organizatora napada 11. septembra 2001. i još dvojicu optuženih, što znači da oni ipak mogu da budu osuđeni na smrtnu kaznu.

Ovaj potez dolazi dva dana nakon što je vojna komisija u zalivu Gvantanamo na Kubi objavila da je zvaničnica imenovana da nadgleda suđenje, penzionisani general Suzan Eskalijer odobrila sporazume o priznanju krivice sa Kalidom Šeikom Mohmedom i dvojicom optuženih saučesnika, Validom bin Atašom i Mustafom al-Havsavijem, prenosi AP.

U pismima upućenim porodicama skoro 3.000 ljudi ubijenih u napadima militantne islamističke organizacije Al Kaida navodi se da sporazum predviđa da će u zamenu za priznanje krivice njih trojica služiti doživotne kazne zatvora.

Ostin je rekao da je poništio sporazum koji bi optuženima omogućio da zaobiđu smrtnu kaznu.

Republikanci su požurili da okrive administraciju predsednika Džoa Bajdena za taj sporazum, iako je Bela kuća objavila da nije imala saznanja o tome.

Republikanski senator Tom Koton iz Arkanzasa, član Komiteta za oružane snage, ranije u petak osudio je sporazum, nazvavši ga "sramotnim".

Optuženi se terete da su oteli i oborili putničke avione na Svetski trgovinski centar, Pentagon i polje u Šenksvilu u Pensilvaniji, 11. septembra 2001. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pripadnici helikopterske jedinice MUP-a uspešno lokalizovali požar u rejonu Raške

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA