U razmeni oslobođen i ubica iz Berlina. Putin ga dočekao na crvenom tepihu, zašto je oficir FSB toliko važan?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Vadim Krasikov je prvi izašao iz aviona u kome su bili oslobođeni ruski državljani, uglavnom špijuni i agenti bezbednosnih službi

Vadim Krasikov je u Nemačkoj postao poznat kao ubica iz Tirgartena. Bio je na listi ruskih državljana osuđenih na različite zatvorske kazne za zločine na zapadu koji su oslobođeni u ovoj poslednjoj razmeni zatvorenika, piše Dojče vele.

Krasikov je kaznu služio u nemačkom zatvoru i on je poseban slučaj. Jer jedna stvar su špijuni, izdajnici, dvostruki agenti ili privredni kriminalci, koji su ranije više puta razmenjivani između Moskve i Zapada. Za razliku od njih, Krasikov je ubica koji je u Nemačkoj osuđen na doživotni zatvor.

Predsednik Vladimir Putin lično je više puta jasno stavio do znanja da je Kremlj zainteresovan za njegov povratak u Rusiju. U intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu početkom februara 2024.

Putin je govorio o čoveku koji je "iz patriotskih uverenja eliminisao razbojnika u jednoj evropskoj prestolnici".

Mesec dana kasnije, Putin je na konferenciji za novinare posle ruskih predsedničkih izbora rekao da je spreman da razmeni opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je potom preminuo u ruskom zatvoru, za "određene ljude koji su u zatvoru u zapadnim zemljama".

Putin je govorio u množini, ali je očigledno mislio na Vadima Krasikova. Ko je taj čovek?

Krasikov je izvršio ubistvo 23. avgusta 2019. usred Berlina u parku Tirgartenu. Njegova žrtva bio je bivši čečenski pešadijski komandir, gruzijski državljanin Zelimkan Čangošvili. Rusija je ranije za njim raspisala poternicu zbog optužbi za terorizam.

Čangošvili je otputovao u Nemačku nakon što je na njega izvršen napad i pokušaj uboistva u Gruziji 2015. Usred dana, pred očima mnogih ljudi, čovek na biciklu je prišao Čečenu s leđa, izvukao pištolj s prigušivačem i pucao u njega tri puta.

Svedoci su uspeli da spreče ubicu da pobegne. Oni su policajcima pokazali čoveka koji je u obližnjem žbunju na obali reke bacio bicikl u vodu, presvukao se i skinuo periku.

Prilikom hapšenja oduzet mu je ruski pasoš na ime Vadim Sokolov sa šengenskom vizom koju je izdala ambasada Francuske u Rusiji, kao i pištolj u kojem je još uvek bilo devet od 15 metaka.

Nemački istražitelji su sasvim slučajno otkrili pravi identitet ubice. Naime, u arhivi Interpola nalazila se fotografija koju su ruske vlasti dale 2014, kada su od stranih kolega zatražile pomoć u pronalaženju Vadima Krasikova. Tada je bio osumnjičen za ubistvo jednog biznismena u Rusiji.

Ova fotografija je bila prvi komadić mozaika i omogućila je razjašnjenje celog slučaja. U međuvremenu se ispostavilo da pre ubistva Čangošvilija u Berlinu nije bilo osobe pod imenom Sokolov u ruskom registru pasoša ili na listama Federalne poreske službe Rusije.

Ime se pojavilo u obe baze podataka samo nekoliko nedelja pre ubistva u Berlinu. Prema rečima svedoka, samo tajne službe mogu da kreiraju takav "avatar".

Suđenje Vadimu Krasikovu počelo je sedmog oktobra 2020. u Berlinu i trajalo je 14 meseci. Presuda je bila doživotni zatvor i izrečena je 15. decembra 2021. Sud je utvrdio da je dokazano da je Krasikov ubio Čangošvilija po nalogu ruskih vlasti.

Nakon izricanja presude savezna ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je:

"Ovo ubojstvo u ime države, kako je utvrdio sud, predstavlja ozbiljno kršenje nemačkih zakona i suvereniteta Nemačke", rekla je analena Berbok, ministarka spoljnih poslova Nemačke.

U tom kontekstu je savezna vlada dvojicu diplomata iz ruske Ambasade u Nemačkoj proglasila nepoželjnim osobama i proterala ih iz zemlje.

Ali samo šest meseci nakon objavljivanja presude, u junu 2022. godine, u američkim medijima se pojavila informacija da Rusija zahteva stavljanje Krasikova na listu za razmenu za američke državljane zatvorene u Rusiji.

Tada se radilo o košarkašici Britni Grajner, koja je kasnije razmenjena za ruskog državljanina Viktora Buta, koji je u SAD služio zatvorsku kaznu zbog trgovine oružjem.

Ime Vadima Krasikova spominjalo se i u vezi s pokušajima da se ruski opozicionar Aleksej Navaljni izvuče iz zatvora.

"Navalni je trebalo da bude pušten za nekoliko dana jer smo postigli dogovor o njegovoj razmeni. Početkom februara Putinu je ipak ponuđeno da se oficir ruske FSB Vadim Krasikov, koji služi zatvorsku kaznu u Berlinu zbog ubistva, razmeni za dva američka državljanina i Alekseja Navalnog", izjavila je Marija Pevčih iz Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) ubrzo nakon smrti kritičara Kremlja.

Mnogima u Nemačkoj priča o mogućoj razmeni Krasikova za zatvorenika u Rusiji izgledala je kao čista fantazija, upravo zato što se nije radilo o špijunu ili izdajniku, već o ubici čija je krivica dokazana. Osim toga, presuda nemačkog suda nije predvidela mogućnost prevremenog puštanja na slobodu zbog posebno teške prirode krivičnog dela.

Međutim, Zakon o krivičnom postupku (StPO) SR Nemačke sada predviđa mogućnost puštanja iz zatvora zločinca kojeg je osudio nemački sud, bez obzira na kazneno delo i visinu kazne.

To znači da, ako se u skladu s pravom na boravak za strance u Nemačkoj donese odluka o deportaciji osuđene osobe, izvršni organ može ukinuti kaznu bez daljnjeg sudskog odlučivanja u vezi s tim.

A organ izvršenja u ovom slučaju je savezni državni tužilac koji je kao politički zvaničnik dužan da izvršava službene naloge. Upravo je takav postupak korišćen u prošlosti u Nemačkoj prilikom razmene špijuna.

Ali u ovom slučaju, kako je objavio list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ), Savezno državno tužilaštvo bilo je "razočarano" uputima ministra pravosuđa Marka Bušmana.

Iako je ovaj postupak bio legalan, još uvek postoji "malo" razumevanja za ovakav vid intervencije.

"U slučaju koji se odnosi na osuđenog ubicu, a ne na špijune, prevladale su vlast i moć. Odlukom se gube iz vida članovi porodice ubijenog. Previše se popustljivo postupilo prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", piše FAZ o raspoloženju u Saveznom državnom tužilaštvu.

Vadim Krasikov je pođen 1963. i on je pukovnik u Federalnoj službi bezbednosti (FSB), naslednici čuvene KGB. On se navodno dva puta ženio i ima troje dece. Prema nepotvrđenim informacijama on je 2013. bio uhapšen zbog ubistva jednog biznismena u Moskvi, ali je optužnica odbačena dve godine kasnije.

(Telegraf.rs)

Video: Pali selfiji i aplauz: Na dan izbora u Rusiji Julija Navaljni sa demonstrantima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA