Doktor silio Danijelu da se porodi prirodno, iskoristio vakum 15 puta: Novorođenče preminulo dan kasnije u SAD

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Danijela Mekenzi je u porodilište stigla otvorena i spremna za porođaj, ali je nakon guranja od sat i 40 minuta, dr Džej Matut iz bolnice u Griniču "doneo odluku da porođaj ubrza i preporučio majci da je porodi uz pomoć vakuma"

Dečak Aleksandar umro je nekoliko sati nakon njegovog rođenja, 17. februara, a za smrt je optužen akušer koji je navodno 15 puta koristio vakuum tokom porođaja.

Sin Danijel Mekenzi i Fabrisa Dijaza umro je nekoliko sati nakon njegovog rođenja 17. februara u bolnici u Konektikatu.

Danijela Mekenzi je u porodilište stigla otvorena i spremna za porođaj, ali je nakon guranja od sat i 40 minuta, dr Džej Matut iz Grinvič bolnice "doneo odluku da porođaj ubrza i preporučio majci da je porodi uz pomoć vakuma".

Doktor je iskoristio vakuum na bebinoj glavi navodno više od 10 puta, a uređaj je dva puta popustio, navodi se u tužbi podnetoj 10. jula Višem sudu Konektikata u Bridžportu.

Majka je rekla da joj je rečeno da nastavi da gura, ali da je doktor oko 36 minuta kasnije koristio vakuum još tri puta, navodi se.

Na kraju, beba je rođena kada je majka podvrgnuta epiziotomiji, operaciji kojom se preseca međica u toku porođaja radi proširenja porođajnog kanala.

Novorođenče je izgledalo "hromo" i nije plakalo. Imao je otok u predelu između glave i lobanje i imao je spor rad srca i lošu boju kože.

Smešten je na Odeljenje intenzivne nege, a zatim prevezen u bolnicu Jejl Nju Hejven, gde je preminuo sledećeg dana od "hemoragičnog hipovolemijskog šoka izazvanog masivnim subgalealnim hematomom", navodi se u tužbi, piše Metro.

Roditelji tvrde da je doktor "neprikladno iskoristio vakum i ignorisao zahtev majke" da se porodi carskim rezom.

"Doktor je postupio nepromišljeno i svesnim zanemario bezbednost bebe u situaciji gde je bila visoka opasnost po majku i novorođenče", navodi se u žalbi.

"Njegova briga je bila namerna, bezobzirna i nepromišljena, i predstavljala je ekstremno odstupanje od uobičajenih standarda nege u porođaju bebe gde je korišćen porođaj uz pomoć vakuuma", objašnjavaju roditelji.

Tužbom se traži kaznena odšteta, novac i druge olakšice koje sud "smatra pravednim i ispravnim".

Matut je stekao diplomu medicine na Medicinskom koledžu Državnog univerziteta u Njujorku i bavio se akušerskim poslom duže od dve decenije.

Portparol bolnice u Griniču rekao je za Dejli mejl da su svesni tužbe i da su "posvećeni pružanju najbezbednije i najkvalitetnije moguće nege", i odbio je da komentariše parnicu koja je u toku.

"Izrazili smo najdublje saučešće porodici", rekao je portparol.

(Telegraf.rs)

Video: Samo što su se ukrcali u avion, ženi krenuo porođaj: Reakcija putnika bila je neverovatna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA