Nezapamćena suša na Siciliji, prizori su potresni: Stočari ubijaju životinje zbog nestašice hrane i vode

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Vlada Italije je u maju proglasila vanredno stanje, jer je ovo jedna od najtežih suša koja je pogodila ovo ostrvo u poslednjih 50 godina

Usled izuzetno retkih padavina u poslednjih godinu i po dana, veliki deo sicilijanske populacije, oko dva, od ukupno pet miliona stanovnika, podvrgnut je racionalizaciji vode za piće. Situacija je posebno teška na zapadnom i južnom delu ostrva, a od 29 veštačkih jezera šest je potpuno presušilo.

Iz tog razloga u mnogim opštinama građani dobijaju vodu svaki drugi dan ili se snabdevaju iz cisterni. Posledice toga su velika šteta u poljoprivredi, dok su u nekim oblastima stočari prinuđeni i da ubijaju stoku za koju nemaju ni vodu ni hranu.

Enio Bonfanati iz Kaltanisete ističe da je situacija ove godine katastrofalna i da zaista mora da koristi takav termin.

"Ovde inače uzgajamo plavi patlidžan, paradajz, paprike, a ove godine - kao što vidite - nema ničega jer nemamo vode. Ono malo vode što imamo čuvamo za biljke koje najviše pate, pšenicu smo svu izgubili", žali se drugi poljoprivrednik.

U februaru je guverner Sicilije, Renato Skifani proglasio status prirodne nepogode, a vlada Italije je u maju proglasila vanredno stanje, jer je ovo jedna od najtežih suša koja je pogodila ovo ostrvo u poslednjih 50 godina, prenosi Rts.

Stoka bez hrane i vode

Ovih dana je i Ministarstvo poljoprivrede Italije proglasilo u čitavoj Siciliji stanje ekstremnih vremenskih uslova dok region traži i poseban dekret koji bi se odnosio na kontinuirano smanjenje vodenih resursa u veštačkim jezerima što dovodi do nedostatka vode za navodnjavanje.

Procenjuje se da će ove godine, u odnosu na prošlu, poljoprivredna i stočarska proizvodnja biti prepolovljene.

"Na Siciliji se odvija jedna tragična situacija kao nikada u poslednjih 20 godina - svi poljoprivredni sektori su strašno ugroženi, počevši od same stoke koju moramo da ubijamo, jer nemaju šta da jedu i piju", upozorava Frančesko Kukurulo, predsednik Koldireti.

Narednih dana prognoza vremena predviđa izuzetno visoke temperature bez padavina te je vanredno stanje zbog suše proglašeno i u regionu Kalabrija dok se isto sprema da učini i Sardinija.

Nacionalna liga zadruga južnih regiona poznatija kao "Legakop", koja je najstarije i glavno udruženje za zaštitu i zastupanje italijanskih zadruga, govori o dramatičnoj situaciji na tim teritorijama koje su do sada izgubile četiri milijarde evra kao i 33. 000 radnih mesta samo u prvom tromesečju ove godine izazvane sušom koja i dalje traje.

(Telegraf.rs)

Video: Veneciji preti suša? Gondole i čamci nasukani u kanalima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA