Suze, zagrljaji i pozdrav na aerodromu: Oslobođeni Amerikanci se vratili kući, dočekali ih Bajden i Haris

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Oni su se vratili u SAD u okviru vanredne razmene 24 zatvorenika u kojoj su učestvovale Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja, što je najveća razmena te vrste od hladnog rata

Bivši američki marinac Pol Vilan, reporter Vol strit džurnala Evan Gerškovič i rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa vratili su se u SAD u okviru razmene zatvorenika sa Rusijom, a njih troje pozdravili su američki predsednik Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris u bazi Endruz u blizini Vašingtona, preneli su američki mediji.

Oni su se vratili u SAD u okviru vanredne razmene 24 zatvorenika u kojoj su učestvovale Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja, što je najveća razmena te vrste od hladnog rata i u kojoj je predsednik Bajden direktno učestvovao, saopštila je Bela kuća u četvrtak.

Gerškovič i Vilan su zatim prevezeni u vojno-medicinski centar San Antonio Bruke u bazi vazduhoplovnih snaga Lackland u San Antoniju u Teksasu da bi dobili pomoć, prenela je televizija Ej-Bi-Si (ABC).

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije u četvrtak da su Gerškovič i Vilan oslobođeni i da se vraćaju u SAD.

Sporazum o razmeni zatvorenika je rezultat višemesečnih, mukotrpnih pregovora, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Bajden je saopštio u četvrtak da su oslobođeni zatvorenici nepravedno držani u zatvoru godinama i da su svi pretrpeli "nezamislivu patnju i neizvesnost".

Bajden je istakao da je sporazum o njihovom oslobađanju "podvig diplomatije i prijateljstva".

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaze o pomilovanju građana razmenjenih iz Rusije, uključujući američkog marinca i novinara, Pola Vilana i Evana Gerškoviča.

"Vladimir Putin potpisao je ukaze o pomilovanju Vilana Pola Nikolasa, Kevina Viktoroviča, Gerškovića Evana, Voronjina Demuri Iliča, Kara-Murze Vladimira Viktoroviča, Kurmaševe Alsu Hamidovne, Čaniševe Lilije Airatovne, Ostanjina Vadima Valerijeviča...", navedeno je na veb stranici Kremlja, prenose RIA Novosti.

Napominje se da je odluka o potpisivanju ukaza doneta sa ciljem vraćanja državljana Rusije koji su bili zatvoreni na teritoriji stranih država.

U kontroverznom suđenju za navodnu špijunažu, američki reporter Gerškovič osuđen je u julu na 16 godina strogog zatvora u Rusiji.

Tužilaštvo je tražilo 18 godina zatvora.

Gerškovič, 32-godišnji američki reporter, uhapšen je u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koje je protiv njega iznela ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Kako se navodi u optužnici, Gerškovič je prikupljao informacije o fabrici oružja Uralvagonzavod u ime CIA.

Vilan je osuđen u junu 2020. godine na 16 godina zatvora zbog navodne špijunaže, a na kraju je odslužio pet.

Kurmaševu, dvojnu državljanku SAD i Rusije, uhapsile su ruske vlasti 2023. godine jer se nije registrovala kao strani agent.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vatrogasci spasili lane od vatrene stihije na Troglavu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA