Bajden se oglasio o razmeni zatvorenika, evo ko će ih dočekati u Vašingtonu

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Bajden: Brutalno iskušenje zatvorenih je završeno, to je podvig diplomatije

Njihovo brutalno iskušenje je završeno, dogovor je podvig diplomatije i prijateljstva, izjavio je danas predsednik SAD Džozef Bajden povodom razmene 26 zatvorenika iz Rusije, Belorusije, SAD, Nemačke, Poljske, Slovenije i Norveške.

Novinar američkog "Volstrit džurnala" Evan Gerškovič, bivši marinac Pol Vilan i novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa su među 26 oslobođenih.

"Pre nekoliko trenutaka, porodice i ja smo mogli da razgovaramo s njima telefonom iz Ovalne kancelarije. Oni su van Rusije", rekao je Bajden, ističući da je to neverovatno olakšanje za porodice, preneo je CNN.

Prema njegovim rečima, dogovor koji je ovo omogućio bio je podvig diplomatije i prijateljstva.

"Za svakoga ko dovodi u pitanje da li su saveznici važni, danas je moćan primer zašto je važno imati prijatelje na ovom svetu. Naši savezi čine naše ljude sigurnijim", istakao je on.

Bajden je rekao du su oni osuđeni na takozvanim suđenjima i dobili duge zatvorske kazne "bez ikakvog legitimnog razloga".

Među oslobođenima je i ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza, koji ima američku zelenu kartu.

Kara-Murza je dobio Pulicerovu nagradu za pisanje o Rusiji kao saradnik "Vašington posta".

"Njih troje su lažno optuženi da su špijuni", rekao je Bajden.

Bajden rekao je novinarima u Beloj kući da nije razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u okviru napora da se obezbedi oslobađanje Amerikanaca i disidenata koje je Rusija držala.

On je kazao da su mnogi slučajevi zatočenih Amerikanaca "nasleđeni od prethodne administracije".

Bajden rekao je da je počeo da radi na pokušaju oslobađanja Amerikanaca koji su nezakonito zatočeni u Rusiji pre nego što je zvanično preuzeo dužnost.

"Do danas, moja administracija je vratila kući više od 70 Amerikanaca koji su bili nezakonito pritvoreni ili držani kao taoci u inostranstvu - mnogi od pre nego što sam preuzeo dužnost", rekao je Bajden.

On je rekao da zatvorenici koji su pušteni iz ruskih zatvora sada mogu "bezbedno da žive u inostranstvu".

Prema njegovim rečima, više zemalja je pomoglo da se ovo uradi.

"Oni su se pridružili teškim, složenim pregovorima na moj zahtev", rekao je Bajden.

Rekao je da to "ne bi bilo moguće" bez Nemačke, Poljske, Slovenije, Norveške i Turske, koje su "sve istupile i stale uz nas" i "donele smele i hrabre odluke za ove zatvorenike".

Bajden je istakao da duguje veliku zahvalnost nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Na pitanje novinara, Bajden je rekao da Nemačka nije tražila ništa zauzvrat.

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris vratiće se u Vašington iz Hjustona kako bi dočekala Amerikance koji su oslobođeni u najvećoj razmeni zarobljenika sa Rusijom, rekao je danas za Rojters izvor upoznat sa planom.

Ona je na platformi X napisala da joj veliku utehu pruža saznanje da su "užasna iskušenja" zarobljenika završena i da će se uskoro ponovo spojiti sa svojim porodicama.

"Danas slavimo oslobađanje Pola (Vilana), Evana (Gerškoviča), Alse (Kurmaševu), Vladimira (Kara-Murze) i drugih koji su nepravedno držani u Rusiji. Nećemo stati dok svaki Amerikanac koji je nezakonito pritvoren ili držan kao talac ne bude vraćen kući", napisala je Haris.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ovako izgleda redovna letačka obuka u dnevnom i noćnom letenju Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA