Nemačka: Nije bila laka odluka da se pusti ruski ubica Vadim Krasikov

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nemačka: Nije bila laka odluka da se pusti ruski ubica Vadim Krasikov

Nemačka vlada saopštila je danas da "nije bila laka odluka" da, u okviru razmene zatvorenika, pusti Vadima Krasikova, Rusa koji je osuđen za ubistvo bivšeg čečenskog militanta 2019. godine u Berlinu.

Krasikov je bio među Rusima koji je Zapad pustio u zamenu za 15 ljudi koji su "nepravedno" zatvoreni u Rusiji, i Nemca koji je osuđen na smrt u Belorusiji, navedeno je u saopštenju nemačke vlade, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin u februaru je nagovestio da će osloboditi novinara Volstrit džurnala Evana Gerškoviča u zamenu za Krasikova.

Takva zamena je, prema rečima vlade, bila "komplikovana" za Nemačku s obzirom na način ubistva koje je počinjeno usred bela dana, nekoliko minuta hoda od parlamenta i kabineta tadašnje kancelarke Angele Merkel.

Američki predsednik Džo Bajden priznao je danas da je Nemačka morala da napravi značajne ustupke kako bi postigla zamenu zarobljenika.

Turska, koja je koordinirala razmenu, saopštila je da je 10 zatvorenika, uključujući dvoje maloletnika, prebačeno u Rusiju, 13 u Nemačku i tri u Sjedinjene Američke Države.

Nemačka vlada nije potvrdila koliko je njenih državljana oslobođeno u razmeni.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, blizak Putinov saveznik, pomilovao je u utorak Rika Krigera, Nemca osuđenog na smrt u Belorusiji po optužbama za terorizam.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kao da umesto repa ima propeler: Ovaj pas će poleteti od sreće dok čeka vlasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA