Pripreme za žestok okršaj na Bliskom istoku: I Iran i Izrael prave planove sa svojim saveznicima, evo kakve

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Iran će se sastati sa liderima svojih saveznika da razgovaraju o odmazdi protiv Izraela, a Izrael ponovo pravi međunarodnu koaliciju za odbranu od napada

Visoki iranski zvaničnici sastaće se sa predstavnicima iranskih regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena u četvrtak kako bi razgovarali o mogućoj odmazdi protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa u Teheranu, reklo je pet izvora za Reuters.

Region se suočava sa rizikom od širenja sukoba između Izraela, Irana i njegovih posrednika nakon atentata na Ismaila Hanijea u Teheranu u sredu, za koji Iran i Hamas optužuju Izrael, kao i ubistva visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u utorak u izraelskom napadu na periferiji libanske prestonice Bejruta.

Predstavnici iranskih palestinskih terorističkih saveznika Hamasa i Islamskog džihada, kao i jemenskog pokreta Huti podržanog od strane Teherana, libanskog Hezbolaha i iračkih milicija prisustvovaće sastanku u Teheranu, rekli su izvori, koji su tražili da ostanu anonimni zbog osetljivosti pitanja, prenosi Times of Israel.

"Iran i članovi otpora će sprovesti detaljnu procenu nakon sastanka u Teheranu kako bi pronašli najbolji i najefikasniji način za odmazdu protiv cionističkog režima Izraela", rekao je visoki iranski zvaničnik koji ima direktna saznanja o sastanku.

Drugi iranski zvaničnik je rekao da će iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei, i visoki članovi elitne Revolucionarne garde prisustvovati sastanku.

"Kako će Iran i front otpora odgovoriti trenutno se razmatra... Ovo će se sigurno desiti i cionistički režim će se nesumnjivo pokajati", rekao je general Mohamad Bakeri, načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga, za državnu televiziju u četvrtak.

Ismail Haniyeh, Ismail Hanije Ismail Hanije ubijen u napadu u Teheranu Foto: Tanjug/AP

Iran i Hamas su optužili Izrael za izvođenje napada u kom je ubijen Hanije, nekoliko sati nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsednika u Teheranu u sredu.

Izraelski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za napad koji je izazvao pretnje odmazdom i dodatno zabrinuo da sukob Izraela i Hamasa u Gazi prelazi u totalni rat na Bliskom istoku.

Šef izraelskog vazduhoplovstva Tomer Bar upozorio je da će Izrael delovati protiv svakoga ko planira da naudi njegovim građanima.

"Takođe smo snažno pripremljeni za odbranu. Stotine vojnika za vazdušnu odbranu, zajedno sa osobljem za kontrolu vazdušnog prostora, raspoređeni su širom zemlje sa najboljim sistemima, spremni da izvrše svoju misiju", rekao je Bar.

Hanije i lider Palestinskog islamskog džihada Ziad Nahale, kao i visoki predstavnici jemenskog pokreta Huti podržanog od strane Teherana i libanskog Hezbolaha, prisustvovali su ceremoniji inauguracije novog iranskog predsednika u Teheranu u utorak.

Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem i poslanik Hasan Fadlalah takođe su bili u Iranu i ostali su tamo zbog sahrane i sastanka, rekli su izvori upoznati sa razmišljanjima Hezbolaha.

Oružano krilo Hamasa je saopštilo da će Hanijeovo ubistvo "odvesti borbu u nove dimenzije i imati velike posledice". Obećavajući odmazdu, Iran je rekao da SAD snose odgovornost zbog svoje podrške Izraelu.

"Iran je zatražio od ključnih komandanta iračkih grupa otpora da u sredu otputuju u Teheran kako bi prisustvovali hitnom sastanku i razgovarali o odmazdi za nedavne izraelske napade, uključujući one u Libanu i Iranu, kao i američki napad u Iraku", rekao je lokalni komandant iračke milicije.

Drugi izvor iz iračke milicije rekao je da su komandanti njegove grupe otišli da prisustvuju Hanijevoj sahrani, kao i "veoma hitnom sastanku" kako bi odlučili o narednim koracima za odmazdu protiv Izraela i Sjedinjenih Država.

Iranci su se okupili da oplakuju Hanijea u četvrtak, dan nakon što je ubijen.

Iranci ispratili kovčege s telima Ismaila Hanijea i njegovog telohranitelja Foto: Tanjug/AP

"Sve fronte otpora će se osvetiti za Hanijevu krv", rekao je Ali Akbar Ahmadian, sekretar iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, za iransku poluzvaničnu agenciju Mehr.

Osovina otpora koju podržava Iran uključuje Hamas — palestinsku terorističku grupu koja je započela rat u Gazi napadom na Izrael 7. oktobra — libanski Hezbolah, jemenske pobunjenike Hute i razne šiitske oružane grupe u Iraku i Siriji.

Dana 13. aprila, Iran je lansirao niz raketa i dronova na Izrael u, kako je rekao, odmazdi za izraelski napad u kom je ubijen general Revolucionarne garde u Damasku 1. aprila, ali su gotovo svi oboreni.

"Odgovor Irana na ubistvo mučenika Hanijea biće snažniji nego pre", rekao je bivši visoki komandant Revolucionarne garde Esmail Kosari za državnu televiziju.

S druge strane, i Izrael se priprema za reakciju Irana i njegovih saveznika, navodi Times of Israel.

Pripremajući se za pretnju odgovorom Irana i Hezbolaha na ubistva Ismaila Hanijea i Fuada Šukra, Izrael navodno radi na finalizaciji koordinacije regionalne i međunarodne koalicije kako bi osujetio potencijalne napade, kao što je bio slučaj kada je Iran 13-14. aprila ispalio stotine dronova i raketa na Izrael.

Prema Kanalu 12, ovaj zajednički napor biće u središtu očekivanog razgovora premijera Benjamina Netanjahua sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom.

U tom cilju, britanski ministar odbrane Džon Hejli trebalo bi da sutra doputuje u Izrael, kaže se u izveštaju.

Juče je američki sekretar odbrane Lojd Ostin javno rekao da će SAD "pomoći u odbrani Izraela" ako bude napadnut nakon Hanijeovog ubistva. Izrael nije preuzeo odgovornost za smrt lidera Hamasa u Teheranu.

Do trenutka pisanja ovog teksta, Komanda civilne odbrane Izraela nije izdala nova uputstva civilima u vezi sa pretnjama osvetom od strane Irana, Hezbolaha i Hamasa.

Gvozdena kupola pogađa iranski dron nad centralnim Izraelom Izrael se odbranio od iranskog napada u aprilu Foto: Tanjug/AP

Neimenovani izvor iz Kanala 12 takođe navodi da je Izrael preneo poruku preko arapskih i drugih regionalnih posrednika Hezbolahu da, dok je libanska teroristička grupa ubila 12 dece u Majdal Šamsu u subotu uveče, Izrael je odgovorio udarom na vojni cilj, Šukra. Ako Hezbolah odgovori, kako se citira poruka, to će biti slučaj "vojska protiv vojske. Ali ako počnete da pogađate civilne ciljeve, to će biti široki rat protiv Hezbolaha i Izrael će ga smatrati neograničenim."

Šta ovo znači, sugeriše TV izveštaj, nije da će Izrael ciljati civile, već da bi mogao da cilja libansku infrastrukturu, uključujući Bejrut. Cilj poruke, navodi se u izveštaju, je da se ograniči Hezbolah.

Kanal 12 takođe citira neimenovani visoki izraelski izvor koji kaže da trenutno visoko stanje vojne pripreme za potencijalni napad može trajati nekoliko dana. Dok bi Hasan Nasralah iz Hezbolaha "mogao brzo pokušati da odgovori", izvor kaže da bi Irancima moglo biti potrebno više vremena da odluče "kako i kada žele da odgovore."

U izveštaju se takođe navodi da se očekuje da će Bajden u svom razgovoru sa Netanjahuom izvršiti pritisak na njega da iskoristi najnovija postignuća Izraela i pokaže fleksibilnost u naporima da zaključi dogovor o prekidu vatre i oslobađanju talaca sa Hamasom u Gazi.

Međutim, Netanjahu je, navodi se u izveštaju, uveren da je samo vojni pritisak do sada doveo do fleksibilnosti Hamasa i da sada nije vreme da se "skine noga sa gasa."

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf u "Klubu S" gde se dogodila tragedija: Mladić preminuo nakon spusta sa tobogana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA