Najmanje tri osobe ubijene na protestu protiv povećanja troškova života u Nigeriji

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Najmanje tri osobe ubijene na protestu protiv povećanja troškova života u Nigeriji

Najmanje tri demonstranta ubijena su danas u nigerijskoj državi Kaduna, izjavili su Rojtersovi reporteri i očevici, tokom protesta koji se održavaju širom te zapadnoafričke zemlje protiv rastućih troškova života i pitanja upravljanja.

Portparol državne policije Kadune Mansur Hasan rekao je da je policija ispalila suzavac na demonstrante, ali da nije koristila bojevu municiju.

Nigerijska policija danas je upotrebila suzavac i protiv demonstranata okupljenih u Abudži, navode očevici.

U prestonici se okupilo nekoliko stotina ljudi, a demonstracije se održavaju u nekoliko nigerijskih gradova zbog vladinih reformi za koje građani tvrde da su pogoršale krizu troškova života.

Vlasti su rasporedile naoružano bezbednosno osoblje u pokušaju da spreče potencijalno nasilje na protestima.

U Lagosu, komercijalnoj prestonici zemlje, demonstranti su marširali prema zgradi vlade uz pratnju naoružanih policajaca, pre nego što su se zaputili na dve lokacije određene za protest.

Predsednik Nigerije Bola Tinubu obećao je da će nastaviti sa promenama za koje kaže da su potrebne da bi zemlja opstala.

Inspirisani protestima u Keniji u junu koji su doveli do toga da je tamošnja vlada ukinula neka planirana povećanja poreza, Nigerijci se mobilišu na internetu da bi izneli zahteve za ponovno uspostavljanje subvencija za benzin i struju, besplatno osnovno i srednje obrazovanje i mere za borbu protiv nebezbednih uslova života, između ostalih zahteva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ovako izgleda redovna letačka obuka u dnevnom i noćnom letenju Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA