Snimak najveće razmene zatvorenika od Hladnog rata: Izašli na pistu aerodroma u Ankari kao slobodni ljudi

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovu operaciju je sprovela Nacionalna obaveštajna organizacija (MİT) i ona je ušla u istoriju kao najopsežnija razmena talaca između SAD-a, Rusije i Nemačke u poslednjih nekoliko godina

Na aerodromu u Ankari, Turska, danas je zaključena razmena 16 političkih zatvorenika zadržanih u Rusiji, uključujući novinara Evana Gerškoviča, za devet Rusa zatvorenih u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Sloveniji, Poljskoj i Norveškoj, javlja FL360aero, koji je na svom Tviter profilu objavio snimak dolaska zatvorenika u Ankaru.

Ovu operaciju je sprovela Nacionalna obaveštajna organizacija (MİT) i ona je ušla u istoriju kao najopsežnija razmena talaca između SAD-a, Rusije i Nemačke u poslednjih nekoliko godina.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da su američki marinac Pol Vilan, američki novinar Evan Gerškovič i novinarka Radija Slobodna Evropa Alsa Kurmaševa koji su danas učestvovali u razmeni zatvorenika iz Rusije, trenutno na putu za Ameriku.

"Izuzetnim naporima ljudi u Stejt departmentu i širom naše vlade, Sjedinjene Američke Države uspele su da postignu sporazum da obezbede slobodu (opozicionog ruskog političara) Vladimira Kara-Murze i dvanaest drugih zatvorenika u Rusiji. Zahvaljujemo turskoj vladi koja je obezbedila lokaciju za bezbedan povratak ovih osoba u Ameriku i Nemačku", rekao je Blinken, prenosi Stejt Department.

Blinken je porodicama onih koji su i dalje zatvoreni rekao da ih SAD neće zaboraviti i da se neće smiriti dok se porodice ponovo ne ujedine.

Nacionalna obaveštajna organizacija Turske (MIT) predvodila je uspešnu razmenu 26 zarobljenika u kojoj je učestvovalo sedam zemalja, što je jedna od najopsežnijih operacija razmene u poslednjih nekoliko godina.

Ukupno je razmenjeno 26 osoba koje su prevezene u Ankaru u sedam aviona - po jedan iz Nemačke, Poljske, Slovenije, Norveške, Rusije i dve iz Sjedinjenih Američkih Država, navela je agencija Anadolija pozivajući se na bezbedonosne izvore. Belorusija je takođe bila uključena u razmenu.

Deset talaca, uključujući dvoje dece, prebačeno je u Rusiju, dok je 13 poslato u Njemačku, a troje u SAD, navodi Anadolija

Izvori su rekli da je operaciju, koja se ističe kao najopsežnija između SAD, Rusije i Nemačke u novijoj istoriji, omogućio MIT, koji je uspostavio ključne kanale za dijalog.

Među razmenjenim zatvorenicima bili su novinar Volstrit džurnala Evan Gerškovič i američki marinac Pol Vilan, koji su bili zatvoreni u Rusiji, naveo je Rojters.

Gerškovič je uhapšen u martu 2023. i osuđen je na 16 godina zatvora maksimalne bezbednosti zbog špijunaže.

Tema moguće razmene Gerškovića pokrenuta je u intervjuu ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog novinara Takera Karlsona - ruski predsednik je s tim u vezi pomenuo čoveka koji je "iz patriotskih razloga eliminisao razbojnika u jednoj od evropskih prestonica".

Povodom oslobađanja novinara Evana Gerškoviča oglasio se i The Wall Street Hournal, za koji on radi, a izjavu je dao i predsednik SAD Džo Bajden.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf u "Klubu S" gde se dogodila tragedija: Mladić preminuo nakon spusta sa tobogana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA