Lider Hamasa ubijen jer je bio prepreka za oslobađanju talaca, sada će se lakše doći do dogovora?

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Izvori su rekli Jerusalem Postu da je Hanije često bio prepreka za konačni dogovor o taocima, tako da bi njegovo uklanjanje moglo čak povećati šanse za postizanje dogovora

Bivši politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je eksplozivnom napravom koja je tajno prošvercovana u njegovu gostinsku kuću u Teheranu, a ne vazdušnim udarom, izveštava New York Times, što je Jerusalim Post nezavisno potvrdio.

Bomba je bila sakrivena još u junu i korišćena je najsavremenija daljinska tehnologija, slična onoj koja je upotrebljena u ubistvu šefa iranskog nuklearnog programa Mohsena Fahrizadeha, prema izveštaju i izvorima Posta.

Takođe, Post je saznao da, uprkos izveštajima da je Hanije bio praktičniji u pregovorima o taocima nego šef Hamasa u Gazi Jahja Sinvar, u poslednje vreme je često bio veća prepreka za konačni dogovor, tako da bi njegovo uklanjanje moglo čak povećati šanse za postizanje dogovora.

Iran je doživeo veliku sramotu

Dalje, Islamska revolucionarna garda (IRGC) je bila direktno odgovorna za obezbeđenje gostinske kuće u velikom kompleksu zvanom Nešat u elitnom naselju na severu Teherana.

Iran je optužio Izrael za atentat, a premijer Benjamin Netanjahu i direktor Mosada David Barnea su ranije direktno pretili Hanijeu i drugim visokim liderima Hamasa, ali Jerusalim nije preuzeo zvaničnu odgovornost za atentat, kao što je to učinio za nedavna ubistva vojnih vođa Hamasa i Hezbolaha Mohameda Deifa i Fuada Šukra.

Izgleda da su IRGC ili njima bliske osobe prvobitno širile glasine da je napad izvršen dronom, kako bi se odgovornost za neuspeh sigurnosnih mera zaštite Hanijea prebacila na druge organe, poput vazdušnih snaga.

Suprotno tome, vojska i iransko Ministarstvo obaveštajnih poslova često su u konkurenciji sa IRGC-om i želeli bi da jasno stave do znanja da je IRGC odgovorna za neuspeh u otkrivanju postavljene bombe, a ne drugi organi za odbranu od napada dronom.

Barnea je poznat po svojoj fascinaciji najsavremenijim tehnološkim rešenjima za izvođenje operacija.

Hanije je posetio Teheran više puta i većinom boravio u istoj gostinskoj kući, pružajući atentatorima jasan cilj za planiranje, zaključje Jerusalem Post.

(Telegraf.rs)

Video: Jezivi snimak požara koji bukti u Hrvatskoj: Vatrogasci ipak uspeli da ga stave pod kontrolu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA