Eksploziv prokrijumčaren u Hanijevu rezidenciju 2 meseca pre atentata? Novi detalji ubistva lidera Hamasa

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Iranski zvaničnici i Hamas krive Izrael za napad

Ismail Hanije, lider palestinskog Hamasa,navodno je ubijen u sredu eksplozivnom napravom koja je tajno prokrijumčarena u pansion u Teheranu u kom je odseo, tvrdi sedam bliskoistočnih zvaničnika, uključujući dva Iranca i jednog američkog zvaničnika.

Bomba je bila sakrivena u pansionu pre dva meseca. Pomenuti pansion vodi i štiti Korpus garde islamske revolucije i deo je velikog kompleksa, poznatog kao Neshat, koji se nalazi u luksuznom kvartu severnog Teherana.

Poznato je da je Hanije bio u iranskoj prestonici na predsedničkoj inauguraciji. Bomba je detonirana daljinski, rekla su petorica zvaničnika, nakon što je potvrđeno da je on bio u svojoj sobi u pansionu. U eksploziji je takođe ubijen njegov telohranitelj.

Eksplozija je potresla zgradu, razbila nekoliko prozora i izazvala delimično urušavanje spoljašnjeg zida, prema rečima dvojice iranskih zvaničnika, pripadnika Revolucionarne garde koji su dobro upućeni u detalje incidenta. Takva šteta je takođe evidentna na fotografiji zgrade koju je podelio The New York Times.

Hanije, koji je vodio Hamasovu kancelariju u Kataru, boravio je u pansionu nekoliko puta tokom posete Teheranu, prema zvaničnicima sa Bliskog istoka. Svi zvaničnici su tražili da ostanu anonimni.

Iranski zvaničnici i Hamas saopštili su u sredu da je Izrael odgovoran za atentat. Ovaj atentat zamalo da izazove još jedan talas nasilja na Bliskom istoku i poremeti tekuće pregovore o okončanju rata u Gazi. Hanije je bio glavni pregovarač u pregovorima o prekidu vatre.

Izrael nije javno priznao odgovornost za ubistvo, ali su izraelski obaveštajni zvaničnici obavestili SAD i druge zapadne vlade o detaljima operacije neposredno nakon toga, tvrdi izvor NYT.

U sredu je državni sekretar Entoni Blinken rekao da SAD nisu unapred upoznate sa planiranjem atentata.

Nekoliko sati nakon ubistva, spekulacije su se odmah fokusirale na mogućnost da je Izrael ubio Hanija raketnim udarom, verovatno ispaljenim iz drona ili aviona, slično kao što je Izrael lansirao projektil na vojnu bazu u Isfahanu u aprilu.

Ta teorija o raketama pokrenula je pitanja o tome kako je Izrael mogao ponovo da izbegne iranske sisteme protivvazdušne odbrane da bi izvršio tako drski vazdušni napad na njihovu prestonicu.

Kako se ispostavilo, atentatori su bili u stanju da iskoriste različitu vrstu jaza u odbrani Irana- propust u obezbeđenju navodno dobro čuvanog kompleksa koji je omogućio da se bomba postavi i da ostane skrivena mnogo nedelja pre nego što je konačno aktivirana.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić: Kina spremna da preuzme ulogu jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA