Otac i sin planirali teroristički napad u Kanadi: Snimali se kod zastave Islamske države, uhapšeni su

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Uhapšeni su identifikovani kao kanadski državljani Ahmed Eldidi (62) i Mustafa Eldidi (26)

Policija u Kanadi sprečila je teroristički napad velikih razmera u ime Islamske države, nakon što je upala u jednu hotelsku sobu gde su uhapšeni otac i sin, svega par sati pre nego što je napad trebalo da bude izvršen.

Kako je preneo "Dailymail", uhapšeni su simili video u kome su pozirali sa hladnim oružjem ispred zastave Islamske države i objašnjavali šta će učiniti.

Uhapšeni su identifikovani kao kanadski državljani Ahmed Eldidi (62) i Mustafa Eldidi (26). Kod njih su pronađeni sekira i mačeta. Uhapšeni su 25. jula, a napad je trebalo da izvrše u Torontu.  Uhapšeni su u hotelu koji se nalazi na samo 30 minuta vožnje od centra grada.

Protiv njih će biti podignuta optužnica vezana za terorizam uključujući i za posedovanje oružja.

Ranije ove nedelje kanadski državljanin Halid Husein (29) je proglašen krivim u Engleskoj za pripadnost jednoj terorističkoj grupi. On je dobio pet godina robije. Njemu je suđeno zajedno sa islamskim sveštenikom koji je dobio 29 godina robije.

Zanimljivo je da se uhapšeni Ahmed nalazi na jednom terorističkom videu snimku iz 2015. Na njemu je Ahmed obučen u crno, lice mu nije maskirano, nosi mač u ruci i sa sobom vodi zarobljenika obučenog u narandžasto zatvorsko odelo. Video je snimljen u pustinji na nepoznatoj lokaciji.

Kanadska policija nije navela da li su uhapšeni otac i sin bili u kontaktu sa drugim pripadnicima Islamske države u inostranstvu. Njih dvojica su živeli zajedno i njihova kuća je pretresena u subotu, objavio je dnevnik Toronto Star.

U Kanadi je više od 40 osoba optuženo zbog zločina vezanih sa Islamskom državom, a najmanje polovina je osuđena, dok još 14 očekuje suđenje. Islamska država je osnovana 2014. na granici između Sirije i Iraka

Privukla je na hiljade islamističkih boraca iz celog sveta. Na vrhuncu moći kontrolisala je teritoriju veličine polovine Velike Britanije. Ostaće upamćena po velikoj brutalnosti i zločinima. Ubijeno je na hiljade civila i iračkih i sirijskih vojnika, kao i zarobljenih zapadnih državljana.

(Telegraf.rs)

Video: Neverovatne scene: Talibani oslobodili na hiljade članova Al-Kaide i ISIS-a iz zatvora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    2. avgust 2024 | 06:55

    tako kaže i nalaže kuran. a oni nas ubeđuju kako je islam tolerantna religija

  • to je ta

    2. avgust 2024 | 06:54

    tolerantna religija islam

  • Anađanin

    2. avgust 2024 | 05:14

    Možeš misliti u Kanadi imaju mačete i sekire. Pa ako nemate bolje dokaze ova dvojica su na ulici za 24h i još će da vas tuže za maltretiranje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA