Skandal kod komšija: Pljušte prijave, profesor ih terao da se skidaju, studentkinje 30 godina ćutale o nasilju

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Poslednjih dana se na društvenim mrežama pojavio veliki broj onih koji tvrde da su preživele seksualno zlostavljanje od profesora Alfreda Bulaija, ali i od ostalih nastavnika

Studenti Univerziteta arhitekture u Bukureštu smogli su snage da prijave seksualno uznemiravanje koje su trpeli nakon što su studentkinje iz Nacionalne škole za političke i administrativne studije prijavile nasilje koje su trpele pre 30 godina. Takođe, svakim danom je sve veći broj prijava samo su upućene profesorima u drugim ustanovama.

Takođe, u Nacionalnom muzeju umetnosti u Rumuniji su se događale slične stvari a istina sada je isplivala na videlo.

Devojke su uglavnom prijavljivale nastavnike za slanje seksualnih poruka i slika, ali je nekoliko pritužbi stiglo i na ponašanje direktora Narodnog muzeja.

U ponedeljak, u podne, na mejl Tužilaštva je stiglo još deset poruka koje svedoče o zlostavljanju koje su studentkinje trpele prethodnih 30 godina.

Sve ove poruke će biti analizirane, a oformljen je i Etički odbor koji će razmisliti o tome šta treba uraditi u narednom periodu.

Poslednjih dana se na društvenim mrežama pojavio veliki broj onih koji tvrde da su preživele seksualno zlostavljanje od profesora Alfreda Bulaija, ali i od ostalih nastavnika.

Profesor Bulaij, sa Katedre za sociologiju, ubeđivao je svoje studentkinje da se skinu pred njim a sve navodno zbog socijološkog eksperimenta.

On je odmah suspendovan sa svih funkcija koje je obavljao u SNSPA i oduzeta mu je dozvola za rad. Etička komisija sada istražuje nekoliko slučajeva zlostavljanja za koje se saznalo nakon tri decenije ćutanja.

"Druga godina, obavljala sam praksu kod nje i morala da se skinem", rekla je Katalina Tabakaru, bivša studentkinja, koja je smogla snage tek posle 20 godina da slučaj prijavi policiji.

"Svi smo učestvovali u improvizovanoj predstavi. Na kraju me zamolio da ostanem duže. Veoma čudno, jer sledeće čega se sećam da sam ja bila gola ispred njega, a on na fotelji. Rekao je da mu pričam kako se osećam u trenutku i pitao me da li želim da se i on skine na šta sam rekla da ne želim", dodala je Katalina.

Ona kaže da se seća kao kroz maglu, da je pokušala da sećanja potisne i zaboravi.

"Rekao mi je da ako želim da se bavim ovim poslom, moram da uradim neke stvari. Da se opustim, da pričam o sebi, da se razvijam. Sećam se da nakon što sam se vratila, nisam mogla da pričam, osećala sam se emotivno zlostavljanom", rekla je Elena, bivša studentkinja.

Profesor Bulaij je za rumunske medije prokomentarisao situaciju i rekao da "ne želi da komentariše, da će prvo pričati pred kolegama iz etičke komisije jer mu je tako normalno".

(Telegraf.rs)

Video: Drastično smanjene rezerve krvi: Institut za transfuziju pozvao građane da daju krv

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA