Putin pustio Gerškoviča i Vilana?

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Bloomberg javlja da su Amerikanci već na putu kad određenoj destinaciji

Rusija je pustila novinara WSJ Evana Gerškoviča i bivšeg američkog marinca Pola Vilana u velikoj akciji razmene zatvorenika sa SAD, javlja Bloomberg.

Dvojica Amerikanaca, koji su uhapšeni u Rusiji pod optužbama za špijunažu, već su na putu ka ugovorenim destinacijama izvan granica Rusije, javlja ugledni list.

Podsetimo, već danima se spekuliše da je u toku najveća razmena zarobljenika još od ere Hladnog rata, u kojoj na jednoj strani učestvuju Rusija i Belorusija, a na drugoj Sjedinjene Države, Nemačka, Slovenija i Velika Britanija.

Naravno, nema zvaničnih potvrda da je razmena u toku, ali se to i ne očekuje.

Podsetimo, kako su mediji pisali, da se nešto "čudno događa" ukazali su navodi advokata da su izgubili kontakt sa marincem Polom Velanom, ali i sa  Vladirimrom Kara-Murzom, britanskim disidentom rođenim u Rusiji. Navodno je najmanje sedmoro ruskih disidenata poslednjih dana neočekivano premešteno iz zatvora u kojima se nalaze.

Ruski portal "Agenstvo", preneo je da je najmanje šest ruskih vladinih aviona letelo u i van regiona u kojima se nalaze zatvori u kojima su oni bili. Nezavisni izvori nisu mogli da potvrde ove navode. U međuvremenu, advokat Aleksandra Vinika, Rusa koji je u zatvoru u SAD, odbio je da potvrdi gde se tačno nalazi njegov klijent.

Advokat Arkadi Buk rekao je da su mu advokati koji zastupaju ruske državljane rekli da su "oni na putu".

Agencija RIA novosti je prenela da su četvorica ruskih državljana koji se nalaze u zatvoru u SAD nestali iz baze zatvorenika koju vodi Federalna agencija za zatvore. To su pored Vinika, još i Maksim Marčenko, Vadim Konoščenko i Vladislav Kljušin.

U SAD se iza rešetaka nalaze još najmanje dvojica ruskih državljana - Vladimir Dunaev i Roman Seleznjev, koji su osuđeni zbog sajber kriminala.

Zvanični Kremlj je odbio da potvrdi da li je u toku razena zatvorenika, a nije bilo komentara niz zapadnih zemalja.

(Telegraf.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA