U toku najveća razmena zatvorenika još od Hladnog rata: Glavni akteri SAD, Rusija i jedna država na Balkanu?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Između ostalih američki državljani marinac Pol Velan, novinar Evan Gerškovič i profesor Mark Fogel su među onima koji bi mogli da budu oslobođeni

Brojna dešavanja na terenu ukazuju da je u toku najveća razmena zarobljenika još od ere Hladnog rata! U njoj na jednoj strani učestvuju Rusija i Belorusija, dok su na drugoj Sjedinjene Države, Nemačka, Slovenija i Velika Britanija.

Kako prenosi "USA today", nema zvanična potvrde da je razmena u toku, ali to se i ne očekuje.

Da se nešto čudno dešava ukazuju navodi advokata da su izgubili kontakt sa marincem Polom Velanom, američkim državljaninom i Vladirimrom Kara-Murzom, britanskim disidentom rođenim u Rusiji. Najmanje sedoro ruskih disidenata je poslednjih dana neočekivano premešteno iz zatvora u kojima se nalaze.

Ruski portal "Agenstvo", preneo je da je najmanje šest ruskih vladinih aviona letelo u i van regiona u kojima se nalaze zatvori u kojima su oni bili. Nezavisni izvori nisu mogli da potvrde ove navode. U međuvremenu, advokat Aleksandra Vinika, Rusa koji je u zatvoru u SAD, odbio je da potvrdi gde se tačno nalazi njegov klijent.

Advokat Arkadi Buk rekao je da su mu advokati koji zastupaju ruske državljane rekli da su "oni na putu". Agencija RIA novosti je prenela da su četvorica ruskih državljana koji se nalaze u zatvoru u SAD nestali iz baze zatvorenika koju vodi Federalna agencija za zatvore. To su pored Vinika, još i Maksim Marčenko, Vadim Konoščenko i Vladislav Kljušin.

U SAD se iza rešetaka nalaze još najmanje dvojica ruskih državljana - Vladimir Dunaev i Roman Seleznjev, koji su osuđeni zbog sajber kriminala.

Zvanični Kremlj je odbio da potvrdi da li je u toku razena zatvorenika, a nije bilo komentara niiz zapadnih zemalja. Kako prenosi Rojters, ovakve razmene se po pravilu drže dalje od očiju javnosti sve dok se ne izvrše.

Među disidentima koji su "nestali" u Rusiji nalaze se opozicionar Ilja Jašin, borac za ljudska prava Oleg Orlov i Danil Krinari, koji je osuđen zbog tajne saradnje sa stranim vladama. "Nestali" su još i nemački državljanin rođen u Rusiji Kevin Lik, osuđen zbog izdaje, opozicionarke Ljilja Čanjševa i Ksenija Fadejeva i antiratni aktivista Saša Skolilenko.

Ivan Pavlov, poznati ruski borac za ljudska prava koji živi u Pragu, kaže da iznenadni nestanak tako velikog broja ljudi sličnih profila navodi na o da ih "vlasti okupljaju" verovatno u Moskvi i najverovatnije radi razmene.

"Pre razmene predsednik Rusije Vladimir Putin bi trebalo formalno da ih pomiluje", rekao je on.

Razmena zatvorenika nije prekinuta nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. U decembru iste godine, Rusija i SAD su razmenile košarkašicu Britani Grajner, koja je osuđena na devet godina robije zbog ulja sa kanabisom u prtljagu, za prodavca oružj Viktora Buta, koji je bio osuđen na 25 godina robije u SAD.

Do danas, najveća razmena zatvorenika od završetka hladnog rata izvršena je 2010. godine i u njoj je učestvovalo 14 ljudi. Na Zapadu se disidenti smatraju za nevino ossuđene političke zatvorenike. U Rusiji su svi okvalifikovani kao opasni ekstremisti.

U aktuelnoj razmeni bi trebalo da učestvuje i dvoje novinara. Amerikanac Evan Gerškovič, koji je 19. jula osuđen na 16 godina robije zbog špijunaže. Alsu Kurmaševa, Amerikanka rođena u Rusiji, osuđena je na šest i po godona robije zbog širenja informaicja o ruskoj armiji. Iza rešetaka se u rusiji nalazi i američki državljanin Mark Fogel, profesor, koji je osuđen 2022. zbog posedovanja marihuane.

U Belorusiji je u međuvremenu predsednik Aleksandar Lukašenko, bliski saradnik Vladimira Putina, pomilovao je u utorak Rika Krigera, nemačkog državljanina, osuđenog na srt zbog terorizma, o čemu je Telegraf.rs ranije izveštavao. Presuda i pomolovanje su imali neočekivano vleiku pažnju državnih medija u Minsku.

Među onima koje je zvanična moskva tražila da se oslobode nalazi se izeđu ostalih i Vadim Krasikov, agent FSB, koji jeosuđenna doživotnu robiju zbog ubistva jednog čečenskog militanta.

U sredu je sud u Sloveniji osudio dvoje ruskih državljana zbog špijunaže i korišćenja lažnih identiteta. Slovenačka agenncija STA je prenela da će oni biti deportovani, što je takođe jedna od brojnih nelogičnosti.

(Telegraf.rs)

Video: UZNEMIRUJUĆI VIDEO: U Rusiji osvanuo snimak torture nad zatvorenicima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA