Ovo su vođe Hamasa koje će Izrael goniti do sudnjeg dana: Neće odustati dok ih ne ubije, dvojica su otpisana

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 1

Od oktobra prošle godine, među izraelskim bezbednosnim službama se ne postavlja pitanje da li će, već kada će oni biti neutralisani

Od kada je Hamas napao Izrael sedmog oktobra prošle godine kada je poginulo 1.200 civila i vojnika, dok ih je 250 oteto, što je bio najveći teroristički napad od osnivanja izraelske države 1948. godine, vlasti u ovoj zemlji imaju samo jedan cilj - likvidirati sve vođe Hamasa!

Kako prenosi BBC, ovom palestinskom militantnom organizacijom koja upravlja Pojasom Gaze, jednom od dve palestinske enklave, upravlja nekoliko lidera. Neki od njih se drže podalje od javnosti dok su drugi dobro poznati i van Bliskog istoka. Svima njima je jedno zajedničko. Veći deo života su proveli pokušavajući da izbegnu pokušaje ubistva.

Od oktobra prošle godine, među izraelskim bezbednosnim službama se ne postavlja pitanje da li će, već kada će oni biti neutralisani. Prvi od petorice najviđenijih lidera Hamasa je likvidiran u Teheranu u noći između utorka i srede.

Ismail Hanije, politički vođa Hamasa

On je smatran za najviđenijeg i najuticajnijeg vođu Hamasa sve do smrti. Bio je pripadnik ove grupe od kasnih 80-ih godina. Izrael ga je uhapsio 1989. i osudio na tri godine robije tokom prve intifade, palestinskog ustanka.

Nakon puštanja na slobodu izraelske vlasti su Ismaila Hanijea i još nekoliko pripadnika Hamasa proterale na ničiju zemlju između Izraela i Libana. Bio je nekoliko godina u egzilu pre nego što se vratio u Pojas Gaze gde 1997. postaje duhovni vođe Hamasa. Palestinski predsednik Mahmud Abas ga je 2006. postavio za premijera.

Posle samo godinu dana vlada je raspuštena pošto je Hamas nakon nekoliko nedelja nasilja proterao Abasov umereni Fatah iz Pojasa Gaze. Hanije je odbacio raspuštanje vlade kao neustavno i poručio da njegova vlada neće izneveriti nacionalnu odgovornost prema palestinskom narodu.

Hanije je izabran za šefa Hamasovog političkog biroa 2017. SAD su ga naredne godine proglasile za teroristu, a on je poslednjih nekoliko godina živeo u Kataru.

Jahjas Sinvar, glavni čovek Haasa u Gazi

Sinvar važi za najuticajnijeg Hamasovog lidera u Pojasu Gaze. Rođen je 1962. Osnivač je Hamasove bezbednosne službe poznatije kao Majd, koja se bavi unutrašnjim pitanjima, istražuje osumnjičene izraelske agente i otkriva izraelske obaveštajne i bezbednosne oficire. Sinvara su izraelske službe tri puta hapsile. Nakon trećeg hapšenja osuđen je na četiri doživotne robije.

Uprkos tome, bio je među 1.027 Palestinaca i izraelskih Arapa koje je Izrael oslobodio u zamenu za otetog izraelskog vojnika koji je više od pet godina proveo kao Hamasov talac. Jahja Sinvar se iz zatvora vratio kao još jači i proširio je uticaj. SAD su ga 2015. stavile na crnu listu međunarodnih terorista.

Mohamed Diuf, šef vojnog krila Hamasa

Mohamed Diuf je šef vojnog krila Hamasa, brigada Iz al Din al Kasam. Godinama živi u senci. Za Palestince on je "mozak", a za Izraelce je "mačka sa devet života". Prvi put je uhapšen 1989. godine, nakon što je formirao vojnokrilo Hamasa čiji je zadatak otmica izraelskih vojnika.

Nakon što je izašao na slobodu pomogao je u izgradnji tunela koji su omogućavali militantima da iz Pojasa Gaze ulaze u Izrael. Diuf je bio jedan od najtraženijih terorista za izraelske obaveštajne službe. Veruje se da je on planirao i nadgledao seriju samoubilačkih bombaških napada u Izraelu tokom 1996. kada je ubijeno na desetine civia. Takođe je umešan i u zarobljavanje i ubistvo trojice izraelskih vojnika sredinom 90-ih.

Uhapšen je i 2000. ali je pobegao iz zatvora na početku druge intifade, palestinskog ustanka. Od tada kao da je nestao. Postoje ukupno tri njegove fotografije. Na jednoj mu se vidi lice, na drugoj nosi masku, a na trećoj je njegova senka.

Preživeo je pokušaj ubistva 2002. ali je ostao bez jednog oka. Navodno je izgubio nogu i ruku i ima poteškoća sa govorom. U atentatu iz 2014. ubijeni su mu žena i dvoje dece. Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su juče da je on ubijen u nedavnom bombardovanju.

Marvan Isa, zamenik šefa vojnog krila Hamasa

Hamas još nije potvrdio da je Marvan Isa, zamenik šefa vojnog krila Hamasa, likvidiran u izraelskom vazdušnom napadu u martu ove godine. Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost Džozefa Bajdena, predsednika SAD, izjavio je da je Isa ubijen u bombardovanju kompleksa tunela ispred izbegličkog kampa Nuseirat.

Marvan Isa je desna ruka Mohameda Diufa i poznat je pod nadimkom Senka. Preživeo je atentat 2006. i tada je lakše povređen. Tokom prve intifade bio je uhapšen i osuđen na pet godina zatvora. Palestinske vlasti su ga uhapsile 1997. ali je osloođen 2000.

Izraelski avioni su mu bombardovali kuću u dva navrata 2014. i 2021. U jednom od tih napada ubijen mu je rođeni brat. Sve do 2011. nije se znalo kako on zapravo igleda. Tada je pojaviona jednoj grupnoj fotografiji prilikom razmene zatvorenike. On je imao istaknutuu ulogu u planiranju više napada na Izrael.

Halid Mešal, jedan od osnivača Hamasa

Rođen je na Zapadnoj obali 1956. i smatra se za jednog od osnivača Hamasa. Pod direktnom naredbom premijera Benjamina Netanjahua izraelska obaveštajna služba Mosad je pokušala da ga likvidira 1997. dok je živeo u jordanu.

Agenti Mosada su ušli u Jordan sa kanadskim pasošima i ubrizgali su mu otrov dok je šetao ulicom. Jordanske vlasti su otrile zaveru i uhpsile dvojicu agenata Mosada. Jordanski kralj je od izraelskog premijera tražio protivotrov i Netanjahu ga je isporučio pod pritiskom američkog predsednika Bila Klintona.

Mešal koji živi u Kataru posetio je prvi put Gazu 2012. Dočekan je kao heroj. Hamas je izabro Ismaila Hanijea da ga nasledi na čelu političkog biroa. Mešal je bio vođa političkog biroa u inostranstvu.

Mahmud Zaher, jedan od političkih lidera

Rođen je u Gazi 1945. Otac mu je bio Palestinac, a majka Egipćanka. Važi za jednog od najautoritarnijih političkih lidera Hamasa. Studirao je u Kairu i radio je kao doktor u Gazi i Kan Junisu. Prvi put je uhapšen 1988. Bio je među deportovanim na ničiju zemlju 1992. Nakon što je Hamas pobedio na izborima 2006. on je postao deo ministarstva soljnih poslova u vladi Ismaila Hanijea.

Izrael je pokušao da ga likvidira 2003. u udaru iz vazduha. Tada u je ubien najstariji sin Halid. Drugi sin Hosam koji je bio borac Hamasa ubijen je u izraelskom napadu iz 2008.

(Telegraf.rs)

Video: "Ivanovu kuću je spalio Hamas, on i njegova supruga su nestali"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba vanga

    1. avgust 2024 | 11:45

    a sta je sa nije kriv dok se na sudu ne dokaze, nekome je sve dozvoljeno i zato ovaj svet sigurno ide ka velikom resetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA